Matrend

cropped matrend magazin.png

A hazai szilva szezonja július elejétől egészen október közepéig tart, és a keleti régiókban kedvelt, másutt kevéssé ismert fajták teremnek egészen október végéig. Ezekből készül az országban és határon túl is elismert szatmári szilvalekvár, melyet hosszú ideig főznek üstben, hozzáadott összetevők nélkül, mégis kivételesen finom az íze.

Az elmúlt években a szilvatermő terület kissé csökkent, ugyanakkor a termelés egyre inkább a modern, kézi szedésre alkalmas ültetvények felé tolódik. Idén az időjárás nem volt túlságosan kegyes a szilvatermesztés szempontjából. A hűvös tavasz és a korai fagyok néhány fajta termékenyülését negatívan befolyásolták, míg a virágzáskor jelentkező csapadék megnehezítette a monília fertőzés elleni védekezést. Összességében idén várhatóan átlagosnál kevesebb termés lesz, a gazdák mintegy 40-50 ezer tonna közötti mennyiségre számíthatnak.

Az idei támogatási adatok szerint országszerte mintegy 5848 hektáron termesztenek szilvát a gazdák, a legnagyobb termesztőrégió továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A szilva betakarítása mellett a szilvalekvár főzése is zajlik a megyében. A viszonylag olcsó, de rendkívül értékes penyigei vagy besztercei szilvából, valamint más tájfajtákból készül. A hagyományokhoz ragaszkodók 20-24 órán át készítik rézüstökben ezt az utánozhatatlan ízű és rendkívül egészséges finomságot.

Az Agricolae Kft. hagyományos szatmári szilvalekvárt főz modern eszközökkel, de a beltartalmi érték ugyanolyan kiváló, mint a hagyományos módszerrel készült lekvárok esetében. A cég elnyerte a Magyar Termék védjegyet 2021-ben, melyet a “Különleges minőségű szilvalekvár natúr 360g” és a “Különleges minőségű Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából 240g” termékek kaptak meg. A többi lekváruk a Hazai Termék védjeggyel büszkélkednek.

Az Agricolae Kft. ügyvezetője, Bíró Csaba, elmondta, hogy a cégük egy 25 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás, mely a magas minőség és a vevői igények kiszolgálása mellett az értékek és hagyományok megőrzését is fontosnak tartja. A szatmári szilva sajátos ízvilágát a területi adottságok és mikroklíma alakítja ki. A szatmári szilvalekvár íze és beltartalma különbözik az Európa más részein található szilvafajtáktól. A szilvalekvár nemcsak finom, de egészséges is, a funkcionális élelmiszerek közé sorolható.

A szilvák szüretelését a gyümölcs érettsége határozza meg, az időjárástól függően. Idén szerencsére jó termés várható, a megfelelő csapadék és időbeni eloszlása lehetővé tette, hogy a fák szépen fejlesszék gyümölcseiket.

A szatmári szilvalekvár készítésekor az Agricolae Kft. eredeti, rézüstben történő lassú főzési technológiát alkalmaz nagyüzemi körülmények között. Így a lekvár megőrzi a friss gyümölcsre jellemző főbb beltartalmi paramétereit és kedvező élettani hatásait. A termékek prémium kategóriába tartoznak, az árukban pedig a gyümölcs mennyisége is érvényesül. A lekvárok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, aromát vagy tartósítószert.

A szilvalekvárt természetesen mindenki ismeri, és a szatmári térségen kívül is nagy kereslet van rá, hiszen igazi különlegességnek számít. A termékek ára jelenleg boltonként változik, de egy 315ml-es üveg lekvár ára körülbelül 1500-1700 Ft. A cég azonban igyekszik kedvező áron kínálni a termékeket, hogy minél többen tudjanak részesülni a finom szatmári szilvalekvár ízében és minőségében.

via nlc.hu nyomán / illusztráció freepik
Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük