A cigánylecsó két változatban ismert. Régen a szegényebb vándorcigányok néha hagyma nélkül készítették, csak paradicsomot, paprikát és esetleg kolbászt pirítottak együtt. A tehetősebb cigányok viszont sokkal bőségesebben tálalják, hozzáadva a zöldségek mellé csibehúst és káposztát is. A hagyományos változatban fokhagyma is helyet kap, és olaj helyett zsírral készül. Az erős paprika, ami a cigány konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, szinte minden fogásban megtalálható, így a cigánylecsóból sem hiányozhat.
Hozzávalók:
- 5 fej hagyma
- 4 darab tévépaprika
- 4 darab hegyes-erős paprika
- 5 darab paradicsom
- 1 fej káposzta
- 10 dkg füstölt kenyérszalonna
- 1 darab csirkemellfilé
- 2 evőkanál pirospaprika
- Olaj szükség szerint
- Víz szükség szerint
- Só és bors ízlés szerint
Előkészítési idő: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
- A megtisztított zöldségeket vágjuk fel ízlés szerint szeletekre.
- A csirkemellfilét vágjuk közepes méretű kockákra.
- A füstölt kenyérszalonnát kisebb kockákra vágjuk fel.
- Egy magas falú edényben először a füstölt kenyérszalonnát pirítsuk meg a saját zsírján. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és ha szükséges, öntsünk hozzá egy kevés olajat. Pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kockákra vágott csirkemellfilét, és pirítsuk fehéredésig.
- Ezután keverjük hozzá a paprikákat, paradicsomot és a káposztát a húshoz. Szórjuk rá a pirospaprikát, és ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Ha szükséges, öntsünk alá kevés vizet.
- Közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük addig, amíg a hús megpuhul, és a lecsó szaftos lesz. Az elkészült lecsó mellé friss ropogós kenyeret vagy cigány laposkenyeret kínáljunk.
Jó étvágyat!
Facebook hozzászólás