Matrend

cropped matrend magazin.png

A cigánylecsó két változatban ismert. Régen a szegényebb vándorcigányok néha hagyma nélkül készítették, csak paradicsomot, paprikát és esetleg kolbászt pirítottak együtt. A tehetősebb cigányok viszont sokkal bőségesebben tálalják, hozzáadva a zöldségek mellé csibehúst és káposztát is. A hagyományos változatban fokhagyma is helyet kap, és olaj helyett zsírral készül. Az erős paprika, ami a cigány konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, szinte minden fogásban megtalálható, így a cigánylecsóból sem hiányozhat.

Hozzávalók:

  • 5 fej hagyma
  • 4 darab tévépaprika
  • 4 darab hegyes-erős paprika
  • 5 darab paradicsom
  • 1 fej káposzta
  • 10 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 darab csirkemellfilé
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • Olaj szükség szerint
  • Víz szükség szerint
  • Só és bors ízlés szerint

Előkészítési idő: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:

  1. A megtisztított zöldségeket vágjuk fel ízlés szerint szeletekre.
  2. A csirkemellfilét vágjuk közepes méretű kockákra.
  3. A füstölt kenyérszalonnát kisebb kockákra vágjuk fel.
  4. Egy magas falú edényben először a füstölt kenyérszalonnát pirítsuk meg a saját zsírján. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt hagymát, és ha szükséges, öntsünk hozzá egy kevés olajat. Pirítsuk 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kockákra vágott csirkemellfilét, és pirítsuk fehéredésig.
  5. Ezután keverjük hozzá a paprikákat, paradicsomot és a káposztát a húshoz. Szórjuk rá a pirospaprikát, és ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. Ha szükséges, öntsünk alá kevés vizet.
  6. Közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük addig, amíg a hús megpuhul, és a lecsó szaftos lesz. Az elkészült lecsó mellé friss ropogós kenyeret vagy cigány laposkenyeret kínáljunk.

Jó étvágyat!

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük