Matrend

cropped matrend magazin.png

New European hail record set as Italy witnesses second record-breaking hailstone in less than a week f

Egy új európai rekordot állított fel egy jégdarab Olaszországban. A 19 centiméter átmérőjű jégszemet Azzano Decimo településen találták hétfőn este. A jégdarab három centiméterrel vastagabb a korábbi rekordernél, amelyet július 19-én találtak Padova térségében.

Az új rekordot leírások és fotók alapján igazolták az Európai Viharadatbázis szakértői. A jégdarab már alig marad el a világrekordtól, amelyet egy 20,3 centiméter átmérőjű jégdarab állított fel 2010-ben az amerikai Dél-Dakota államban.

A frissen hullott rekordnagyságú jégszemek összhangban vannak a viharkutató intézet kutatási eredményeivel, miszerint az elmúlt évtizedekben az európai régiók közül Észak-Olaszországban nőtt leginkább a nagy jégdarabokat hozó jégesők gyakorisága.

Az intézet szerint a jégdarabok növekedésének oka a klímaváltozás. Az emelkedő hőmérséklet miatt a felhőkben lévő víz nagyobb mennyiségű jégkéreghez tud kapcsolódni, ami nagyobb jégdarabok kialakulásához vezet.

Az intézet arra figyelmeztet, hogy a nagy jégdarabok veszélyesek lehetnek. A jégdarabok súlyosan megsebesíthetik az embereket, kárt tehetnek az autókban és az épületekben.

via 24.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük