Matrend

cropped matrend magazin.png

A telepített automaták számát folyamatosan növelik, és a tervek szerint az országban a következő időszakban 4000-5000 visszaváltási pont létesül. A MOHU a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek is javasolja az automata telepítését, bár a törvény szerint csak a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben kötelező. A visszaváltás lehetőségét januártól kezdve már 2024. január 1-jétől bevezetik a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben. A kisebb üzletek esetében a kézi visszaváltás csak tavasszal indul el.

A MOHU három céggel áll kapcsolatban a gyártás terén: a nagyobb automatákat a norvég TOMRA és az észak-amerikai Envipco gyártja, míg a Returmatic nevű cég mobil automatákat gyárt, amelyek kisteherautókban helyezkednek el és gyűjtik be a kiskereskedőktől a kézi visszaváltással begyűjtött palackokat. A MOHU célja, hogy a telepített automaták száma a következő év elején tovább nőjön, és az automaták kiválasztásáról és csatlakozásról minden információt a MOHU honlapján lehet megtalálni.

Ilyenek lesznek a palackvisszaváltó automaták

A palackvisszaváltási rendszer lényegét az alábbiakban összegezhetjük:

  1. Italgyártó jelentése és befizetés: Amikor egy italgyártó forgalomba hozza termékeit, bejelenti, hogy hány palackot értékesített, és befizeti a palackonkénti 50 forintos díjat.
  2. Nagykereskedő-kiskereskedő vásárlása: A nagykereskedő-kiskereskedő megvásárolja a termékeket, és kifizeti az 50 forintos díjat az italgyártónak, így az már rendelkezik a pénzével.
  3. Vásárlás és beszedés: Amikor a kereskedő értékesít, beszedi a fogyasztóktól a pénzt, így a kereskedő is zéróra zár.
  4. Fogyasztói visszaváltás: A hétköznapi vásárlók akkor érnek el nullás egyenleget, ha minden palackot összegyűjtenek és visszaváltanak. Az automatákban a vásárlók utalványokat vagy pénzt kaphatnak.
  5. Rendszer finanszírozása: A vissza nem vált palackok után fizetett összeg részben a rendszer finanszírozására szolgál.

Fontos megjegyezni, hogy az automaták csak sértetlen palackokat fogadnak el, és az azonosításukhoz a palack formáját és a vonalkódot is felhasználják. A rendszer célja az, hogy a palackokat ne tapossák össze, és az automata a kisebb sérüléseket elviseli, de a laposra taposást nem. Azt állítják, hogy nem kell tartani a nagy mennyiségű importpalacktól, mivel más országokban is tervezik a DRS-rendszer bevezetését, és a címkeazonosítás segít elkerülni az esetleges problémákat.

 

via 168.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük