Matrend

cropped matrend magazin.png
Takács Péter államtitkár azt mondta, dolgoznak azon, hogy a szülészeti osztályokon változás legyen, valamint a nők ismét annál az orvosnál szülhessenek, akinél szeretnének. Példaként említette, hogy legyen egy háromoldalú szerződés, a kórház, a kismama, ezen kívül a szülészorvos között, legyen egy transzparens rendelkezésre állási díja a szülész orvosnak, hogy mennyiért vállalja a szülést.

Az egészségügyi szektorban Magyarországon új irányvonalakat követnek. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára hangsúlyozta a minőség mérésének fontosságát a közellátásban. Az orvosok teljesítményét is értékelik, a kórházakat pedig több szempont alapján vizsgálják, például a reoperációs arányt és a túlápolás napjait.

Az államtitkár szerint az egészségügynek egységesnek kell lennie, még akkor is, ha állami és magánszolgáltatók is működnek a területen. A cél az egészségügyi ellátás javítása, és ehhez a magánellátásból is átemelnek hatékony módszereket.

Az új ügyeleti rendszer bevezetésekor a betegelégedettséget is mérni fogják, és az Egészségablak applikáció segítségével a páciensek is értékelhetik majd az ellátás minőségét. Emellett tervezik a meddőségi centrumok hatékonyságának mérését, ami hatással lesz a finanszírozásra. Céljuk továbbá a szülészeti ellátás átalakítása, hogy a kismamák a megfelelő szakorvosnál szülhessenek.

Az egészségügyi szolgáltatóknak és biztosítóknak is megvan a saját szerepük a felelősségvállalásban. Például a magánellátásban a biztosítóknak is vállalniuk kell az általuk okozott szövődményekért való felelősséget.

Az egészségügyben a hatékonyság, az adatgyűjtés és az árazás játssza a kulcsszerepet a minőségi ellátás biztosításában. A rendszer digitalizációja és hatékony működtetése elengedhetetlen a sikerhez.

 

via napi.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük