Matrend

cropped matrend magazin.png

Nemrég hír terjedt, hogy a kormány a közeljövőben erősen támogatná a középiskolásokat és az állami szakképző intézményekben tanulókat a “B” kategóriás vezetői engedély megszerzésében. Egy friss törvényjavaslat alapján az állam ingyenesen biztosítaná a “B” kategóriás közúti vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga előkészítését és letételét.

Ez azt jelenti, hogy az állam támogatná a középiskolásokat és a szakképző intézményekben tanulókat a jogosítvány megszerzésében. A törvényjavaslat szerint a KRESZ-vizsgához szükséges elméleti és gyakorlati oktatás ingyen lenne elérhető, csak a vizsgadíjat kellene kifizetni. Az új rendelkezésnek köszönhetően tehát jóval nagyobb támogatást kapnának, mint a korábbi 25 forintos támogatás.

A törvényjavaslatnak még nincs végleges elfogadása, és többféleképpen is értelmezhető. A HVG újság megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is az ügyben.

Ezelőtt a 20 év alatti fiatalok 25 ezer forint támogatást kaptak a jogosítvány megszerzéséhez. A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Nagy-Vargha Zsófia szerint a kormány már több mint négymilliárd forint támogatást nyújtott több mint 163 ezer kérelmezőnek.

A cikk bemutatja, hogy mennyibe kerül átlagosan a jogosítvány megszerzése a ZebraJogsi árak alapján:

ELMÉLETI OKTATÁS

  • Tantermi KRESZ oktatás (28 óra, 7 alkalom): 39.990 Ft
  • E-learning KRESZ oktatás: 39.990 Ft
  • E-learning KRESZ oktatás angol vagy német nyelven: 64.990 Ft
  • KRESZ vizsga: 4.600 Ft

GYAKORLATI OKTATÁS

  • Gyakorlati óradíj, pótóra díj: 8.000 Ft-tól/óra
  • 30 óra kötelező óraszámú gyakorlati oktatás: 240.000 Ft-tól
  • Forgalmi vizsga: 11.000 Ft

ÖSSZES JÖVŐI JOGSZERZÉSI KÖLTSÉG “B” JOGSIVAL: 295.590 Ft-tól

A támogatás értéke tehát jóval meghaladná a korábbi 25 ezer forintot, különösen a mai árak mellett. Az új törvényjavaslat értelmében a középiskolások teljes mértékben ingyen részesülhetnének mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásban.

Ugyanakkor a HVG rámutat arra, hogy a támogatásnak megfelelő nagyságú forrásra lenne szüksége az államnak. A jövő évi költségvetésben az eddigi 25 ezer forintos támogatás helyett már egymilliárd forintot terveztek be. Az új rendszer esetén azonban jóval nagyobb összegre lenne szükség, és az ingyenesség miatt valószínűleg megnőne az igény is.

via leet.hu nyomán / illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük