Matrend

cropped matrend magazin.png

Az 1,3 millió lakosú Porto Alegre városában, Brazília déli részén, egy rendelettervezet került elfogadásra 2023 októberében, melynek különlegessége abban rejlik, hogy azt a ChatGPT, az OpenAI chatbotja írta meg teljes egészében. Ramiro Rosário városi tanácsos néhány napja hozta nyilvánosságra ezt az információt az AP hírügynökségnek. A helyiek körében ez az hír sokakat megosztott.

Rosário az AP-nek elmondta, hogy felkérte az OpenAI chatbotját, hogy kidolgozzon egy javaslatot, mely arra vonatkozik, hogy a helyiek ne fizessenek a vízóra cseréjéért, ha az lopás miatt történik. A kidolgozott szöveget bemutatta a 36 fős tanácsnak, anélkül, hogy változtatott volna rajta, és azt sem árulta el, hogy a ChatGPT írta. Rosário azt állítja, hogy ezt azért tette, mert ha elmondja, akkor valószínűleg nem szavazzák meg a javaslatot. Így azonban könnyedén átment a tanácson, és november 23-án hatályba is lépett.

A tanácsos úgy véli, nem lenne helyes elvetni a javaslatot pusztán azért, mert azt nem ember írta.

Porto Alegre Brazília déli részének második legnagyobb települése, 1,3 millió lakossal. A városi tanács elnöke, Hamilton Sossmeier csak akkor tudta meg az esetről, amikor Rosário közösségi médiában beszámolt róla. Sossmeier a helyi média előtt úgy nyilatkozott, hogy ez egy nagyon veszélyes precedens.

Kritikusok szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos legnagyobb probléma az, hogy időnként hallucinál, azaz olyan információkat állít elő, amelyekről nincs elegendő ismerete. Az AP Andrew Perlmant, a Harvard Egyetem tudósát idézi, aki szerint a ChatGPT nem mindig képes pontosan értelmezni a jogszabályok bonyolultságát. Perlmann úgy véli, mivel a ChatGPT egy gépi tanulási rendszer, alapvetően statisztikai modell alapján dönt, így nincs valós ítélőképessége. Ez különösen akkor problémás, amikor a jogszabályok értelmezésére van szükség.

Korábban már volt példa arra, hogy a ChatGPT írjon meg egy törvénytervezetet. Massachusetts demokrata szenátora, Barry Finegold például a chatbottal íratta meg azt a törvénytervezetet, amely a ChatGPT-t szabályozná. Bár ezt az év elején benyújtotta, még nem került szavazásra.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük