Matrend

cropped matrend magazin.png

A Texasi Egyetem kutatói szerint a kávézaccban található anyagok segíthetnek védeni az agyat a neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a Huntington-kór ellen.

A kávézaccal kapcsolatosan már ismert, hogy nem érdemes megsemmisíteni, ha komposztálónk van, vagy kis területünk van zöldség- és gyümölcstermesztésre, mivel előnyös hatással van a talajra. A Texasi Egyetem kutatói most egy másik, rendkívül hasznos tulajdonságára hívták fel a figyelmet.

Az Environmental Research című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy a kávézacc fontos szerepet játszhat a neurodegeneratív betegségek elleni küzdelemben, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a Huntington-kór.

Az Interesting Engineering által beszámoltak szerint a kutatók azt találták, hogy a kávézaccban található szén-kvantumpontok (CACQD) védelmet nyújthatnak az agysejtek számára a fent említett betegségekkel összefüggő károsodás ellen. Ezáltal a kávézás mellékterméke lehet fontos tényező a betegségek megelőzésében a jövőben.

Fontos megjegyezni, hogy az anyag csak azokban az esetekben lehet hatásos, amelyek összefüggenek az elhízással, életkorral vagy valamilyen környezeti toxinnak való kitettséggel.

A neurodegeneratív rendellenességek a neuronok fokozatos pusztulását okozzák, vezetve az egyén leépüléséhez, aminek következtében képtelen lesz mozogni vagy beszélni.

Az életmód és a környezeti tényezők is kiválthatják ezeket a betegségeket. A kávézaccot pedig a kávésav vegyületekhez sorolják, amelyek antioxidáns vagy szabadgyök-megkötő tulajdonságokkal rendelkező növényi alapú vegyületek.

A kutatás során megállapították, hogy a CACQD-k csökkenthetik vagy megelőzhetik a szabad gyökök okozta károkat, valamint gátolhatják a fehérjeplakkok kialakulását. Ezért úgy gondolják, hogy egy ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer hasznos lehet a betegség kialakulásának lassításában vagy megelőzésében.

A kutatás jelenleg csak a kezdeti fázisában van, és még nem tudni, mikor lesz ténylegesen elérhető gyógyszer a megállapítások alapján. Azonban összhangban van a korábbi megállapításokkal, miszerint a kávéfogyasztás segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében például.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük