Matrend

cropped matrend magazin.png

A Kecskeméten nyár közepén két héten át zajló esemény során a világ első 3D-nyomtatott vályog szaunája készült. Az Ökodome csapatának úttörő fejlesztése lehetőséget teremt az építészet forradalmi átalakítására. A lakóházak nyomtatása is céljuk között szerepel, és reményeik szerint már jövőre meg is valósíthatják ezt az elképzelést. Az épület különlegességét Bihari Ádám építészmérnök és Gáspár János, a vályogozás szakértője ismertette.

Dolgozik a nyomtató

Az Ökodome csapata 2022-ben kezdte el az olasz Delta WASP cég nagyméretű “WASP Crane” 3D-nyomtatójának kutatási-fejlesztési munkálatait. Az első évben két épületet készítettek: a világ első 3D-nyomtatott Tyúkólját és a Regio Earth fesztiválon élőben nyomtatott Pavilont. Mindkét épület helyi vályogból készült, függőleges falakkal, hagyományos tetővel.

Az idei évben a csapat újabb mérföldkövet ért el azzal, hogy olyan kísérleti szaunát nyomtattak, amelynek tetőzetét 3D-nyomtatott kupola alkotja. A kupolát Bihari Ádám tervezte meg.

Az Ökodome csapatának sikerült egy olyan szaunát terveznie és megvalósítania vályogkeverékből, amelynek tetőzetét nyomtatott kupola alkotja, ezáltal megszüntetve a hagyományos tetőszerkezet szükségességét. Ez lehetővé teszi, hogy a vályogépületek gyorsabban, környezetbarátabban és olcsóbban épüljenek. Ennek a technikának köszönhetően a munkadíj 50 százaléka is megtakarítható.

Az Ökodome csapata célja az olyan épületek létrehozása, amelyek energetikai hatékonysága a passzív házak szintjéhez közelít. A kupolás szauna épület magassága 3 m, míg a tavaly nyomtatott épületeké 2 m volt. A szaunát követően a falszerkezetet külső vízlepergető vakolattal látták el, majd bemeszelték. Ezt követően kerültek beépítésre a nyílászárók és a szaunaablakok, valamint a szaunakályha is.

A vályogházak előnyei közé tartozik, hogy természetes anyagokból épülnek, környezetbarátabbak a téglaházaknál. A vályogházak jól szigetelnek, télen megtartják a hőt, nyáron pedig hűvös klímát biztosítanak. A vályog falak páradiffúzók, tehát dinamikus légáramlatot biztosítanak, és képesek megkötni a levegőben lévő szennyeződéseket.

Hátránya lehet azonban, hogy régebben épült vályogházak falai nem kaptak megfelelő szigetelést, így felszívták a nedvességet. Emiatt lehullhat a vakolat, és a bútorok is penészedhetnek. Az Ökodome csapata kiemelten fontosnak tartja a megfelelő szigetelést, különös tekintettel a talajvíz elleni védekezésre.

Így néz ki a kész szauna

A vályogfalak meszelése is része a felújítási folyamatnak. Ezáltal a vályogházak hosszú éveken át megőrizhetik szépségüket és funkcionális jellemzőiket.

via hellovidek.hu nyomán / illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük