Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Egyesült Államokban augusztus 1-jén hatályba lépett egy törvény, amely megtiltja a hagyományos villanykörték gyártását és árusítását az országban. A jogszabályt még az Obama-adminisztráció idején iktatták törvénybe, és célja az energiatakarékosság és a környezetvédelem előmozdítása.

A törvény értelmében hagyományos világító izzók és halogén égők többé nem kerülhetnek forgalomba az Egyesült Államokban, és a gyártásuk sem folytatható. Azonban a már meglévő ilyen típusú izzókat továbbra is lehet használni a háztartásokban. Emellett a jogszabály megtiltja az alacsony hatásfokú villanykörték importját az országba.

A törvény célja az energiatakarékosabb megoldások elterjedése, és ennek érdekében a villanykörtéknek meg kell felelniük a meghatározott energiahatékonysági szintnek. A LED-technológiájú villanykörték biztosítják ezt a szintet, és az árcsökkenés és minőségjavulás révén egyre több amerikai család választja ezeket az energiahatékony izzókat.

Az energiatakarékos villanykörtéket használó háztartások jelentős megtakarítást érnek el évente. A számítások szerint az amerikai háztartások összességében évente mintegy 3 milliárd dollárt takarítanak meg azzal, hogy hagyományos izzók helyett LED-égőket használnak. Emellett a változás környezeti hatása is jelentős, ugyanis ez 222 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg 30 év alatt.

A villanykörtékek új gyártási és forgalmazási szabályait az elmúlt években vita övezte az Egyesült Államokban. Míg a törvény hívei az energiatakarékosságot és környezetvédelmet támogatták, addig a republikánus törvényhozók egy része ellenezte a szigorítást, mert úgy vélték, hogy ez korlátozza a fogyasztók választási szabadságát és többletköltségeket jelent a gyártóknak.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük