Matrend

cropped matrend magazin.png

Néhány nappal később a Karcagi Rendőrkapitányság egy rablási esettel kapcsolatos bejelentést fogadott Tiszaburáról. A sértett elmondta, hogy amikor a barátnőjéhez tartott, öt helyi fiatal mellett járva, az egyikük hirtelen kivette a kezéből a mobiltelefonját. Ezt követően a fiatalok lefogták, egy épületbe vitték, és bántalmazták. A verést csak felszólításra hagyták abba. A rendőrség gondosan kezdte meg a felderítést, azonban a sértett a későbbi kihallgatás során visszavonta az állításait, és elmondta, hogy korábban nézeteltérése volt az általa megnevezett öt fiatal közösségével, akik ellen bosszút akart állni.

Mindkét ügyben a rendőrség befejezte a nyomozást, de ezekkel az esetekkel még nincs vége.

Míg az első esetben az asszony ismeretlenek ellen tett bejelentést, a második büntetőeljárás során a nő konkrét embereket nevezett meg. Mi ennek a jelentősége? Az, aki szándékosan valótlan információkkal szolgál a hatóságnak büntetőeljárás alapjául, hatóság-félrevezetésért büntethető. Azonban, ha a valótlan bejelentés egy meglévő, azonosítható személyre vonatkozik, akkor már hamis vád bűntettéről beszélünk, és nem hatóság-félrevezetésről.

A bűncselekmények felderítése és vizsgálata jelentős rendőrségi erőforrásokat igényel. Ha ezeket az erőforrásokat valótlan bejelentésekre kell fordítani, az a valódi bűncselekmények felderítését hátráltathatja, és a bajba jutott állampolgároktól vesz el figyelmet. Fontos, hogy senki ne visszaéljen felelőtlenül a rendőrséggel.

via police.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük