Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető kisteherautók esetében szigorúbb szakmai követelmények bevezetését szorgalmazza az Európai Parlamentnél. A Tanács célja, hogy hasonlóan az autóbusz-vezetőkhöz a kisteherautó-sofőrök esetében is szigorúbb képzési szabályok kerüljenek bevezetésre, mivel az elmúlt években a kistehergépjárművek által okozott balesetek száma drasztikusan növekedett az Európai Unió útjain.

Az ETSC adatai szerint a kisteherautók 2630 ember halálát okozták az EU útjain az év utolsó békeévében, és tízből négy esetben a gyalogosok, kerékpárosok és motorosok voltak a halálos áldozatok. Az ETSC szerint számos tényező alapján várható további növekedés a kisteherautós balesetek számában, ami súlyos és halálos kimenetelű balesetek számának növekedésével járhat.

Az ETSC levélben kéri az Európai Parlament képviselőit, hogy vizsgálják felül a kisteherautó-vezetőkre vonatkozó szabályokat, beleértve a sofőrök szakmai képzését és alkalmasságát. Jelenleg a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező bárki vezethet kisteherautót, és az ETSC szerint szükség van a szabályok felülvizsgálatára a közlekedésbiztonság javítása érdekében.

via 24.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük