Matrend

cropped matrend magazin.png

A Belügyminisztérium szerda délutáni közleménye szerint aktívak az egyeztetések a budai kórházakkal, miután kiderült, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján közzétett határozatok alapján számos kórházi osztály részlegesen vagy teljesen leállt.

Dr. Kunetz Zsombor orvos hétfői Facebook bejegyzésében felhívta a figyelmet arra, hogy az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállásáról szóló bejelentés látható. A listából kiderült, hogy például a Szent János Kórház már nem tudja biztosítani a sérült vagy ittas sérült betegek ellátását. Több mint egy tucat fekvőbeteg ellátóhely is érintett, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza centrumkórház és a Heves megyei Markhot Ferenc centrumkórház, ahol ügyeleti időszak alatt a szemészeti ellátásra szorulóknak Debrecenig kell utazniuk.

A Belügyminisztérium, melyet Pintér Sándor vezet, állítja, hogy “a híresztelésekkel ellentétben egy beteg sem marad ellátatlanul”. Hozzáteszik, hogy szerdán a budai kórházak vezetői egyeztettek Takács Péter államtitkárral, aki az egyeztetés kezdetén kijelentette, hogy az egészségügyi kormányzat számított arra, hogy az ellenzéki politikusok és a magukat szakértőnek nevezők politikai haszonszerzés érdekében hergelik a bérnővéreket kizsákmányoló, profitéhes vállalkozások ügyét.

A Belügyminisztérium közleményében említést tesz arról is, hogy 2023. január 1-jétől tilos a munkaerő-kölcsönzés az egészségügyi szolgáltatók alaptevékenysége körében, és a feleknek 2024. január 31-ig kell elszámolniuk egymással ezen szerződések kapcsán. Ezáltal megszűnt a lehetőség, hogy a betegellátásra szánt közfinanszírozásból profitorientált vállalkozások munkaerő-kölcsönzés címén hasznot húzzanak.

A minisztérium állítása szerint az intézkedések nem veszélyeztetik a betegek ellátását. Az egészségügyi államtitkárság, az Országos Kórházi Főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat együttműködik a budai kórházak helyzetének nyomon követése érdekében, hogy a betegek ellátása mindenhol folyamatos és zavartalan legyen. Egyetlen beteg sem marad ellátatlanul – hangsúlyozzák a közleményben.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük