Matrend

cropped matrend magazin.png

A kutatók a mesterséges intelligencia (MI) számítási teljesítményének növelése érdekében a hagyományos gépi tanulást ötvözték az emberi agyszövet bonyolult 3D-s modelleivel, vagyis laboratóriumban tenyésztett agyi organoidokkal. Az úgynevezett “mini agyak” néven ismert mini agyak a sejtek miniatűr gyűjteményei, amelyek segítik az agykutatást.

Ebben a kutatásban az organoidokat nemcsak az emberi agy utánzására használták, hanem a számítási folyamatok kulcsfontosságú elemeivé is tették. A mini agyak az elektromos ingerekre alkalmazott alkalmazkodóképességet és változást mutattak, ami az agy fejlődését idézi fel. A kutatók egy “reservoir computing” nevű technikát alkalmaztak, ahol az organoid elektromos jeleken keresztül bevitt információkat tárolta és reagált rájuk.

A kísérlet során az organoidokat sikeresen betanították a beszédfelismeréssel és matematikával kapcsolatos feladatok elvégzésére. A rendszer körülbelül 78%-os pontosságot mutatott a japán magánhangzók felismerésében, és jártasságot mutatott a matematikai problémamegoldásban is.

Bár ez az első ilyen jellegű kísérlet, ígéretes lépés lehet a bioszámítógépek fejlesztése felé. A technológia hosszú távon segíthet az energiahatékonyabb és az agy működését utánozó számítógépek létrehozásában. A gyógyszer-tesztelésben is forradalmi változásokat hozhat, pontosabban modellezve az emberi reakciókat, és kiválthatja az etikailag aggályos állatkísérleteket.

via raketa.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük