A lángos egy klasszikus magyar étel, amelyet mindenki szeret. Könnyű elkészíteni, és sokféleképpen lehet ízesíteni.
A lángoshoz a következő hozzávalók kellenek:
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
Ha élesztőt használsz, akkor a tejbe morzsolj bele az élesztőt és a cukrot, majd hagyd felfutni. Ha porélesztőt használsz, akkor ezt a lépést kihagyhatod.
Öntsd egy tálba az összes hozzávalót, és gyúrd össze egy lágy tésztává. Addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és már a kezedhez sem ragad hozzá. Ha ez megvan, akkor a tálat letakard és hagyd egy óráig kelni.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítsd ki, és oszd kisebb darabokra. A darabokat kézzel gyúrd ki, majd lapítsd ki téglalap alakúra. Forrósíts egy serpenyőt vagy egy teflonlapot, és önts bele olajat. A tésztát tedd bele az olajba, és süsd mindkét oldalát aranybarnára.
A megsült lángost ízlés szerint ízesítheted. A klasszikus ízesítés a tejföl, a sajt és a fokhagyma. De tehetsz rá sonkát, kolbászt, szalámit, hagymát, gombát, paradicsomot, paprikát, vagy bármilyen más feltétet, amit szeretsz.
A lángos egy finom és kiadós étel, amely tökéletes egy nyári napon. Ha otthon készíted el, sokkal olcsóbb, mint ha megvennéd a büfében.
via promotions.hu nyomán