Matrend

cropped matrend magazin.png

Lelkes olvasóként és közlekedési szakértőként szólok hozzátok, kedves olvasók! Most egy fontos témáról szeretnék beszélni, ami mindannyiunkat érint: a túl lassú haladás szabályozásáról és annak veszélyeiről.

Sokan nem tudják, de az indokolatlanul alacsony sebesség nem csak veszélyes, hanem szabálytalan is. A Közúti Közlekedési Szabályok (KRESZ) több pontja is foglalkozik ezzel a kérdéssel, és szeretném nektek elmagyarázni, miért és hogyan szankcionálják a szabályok a túl lassú közlekedést.

A KRESZ és a túl lassú haladás Kezdjük a 3. paragrafussal, amely kimondja, hogy a közúti közlekedésben részt vevőknek olyan módon kell közlekedniük, hogy ne veszélyeztessék mások biztonságát, ne akadályozzák indokolatlanul a többieket, és ne zavarják a forgalmat. Ez az általános szabály mindannyiunkra vonatkozik, és gyakran alkalmazzák a közlekedési bíróságok is.

De nézzük meg részletesebben a 25. paragrafust, ami kifejezetten szól a járművek úton való haladásáról. Fontos kiemelni, hogy a viszonyoknak megfelelően kell közlekedni, se nem túl gyorsan, se nem túl lassan. Azaz az útviszonyoknak, időjárási és látási viszonyoknak, valamint a forgalom ritmusának megfelelően kell vezetni. Ezt a rendelkezést a legtöbben úgy értelmezik, hogy az időjárás és az útviszonyok függvényében kell alkalmazkodnunk a megengedett sebességhez.

Ezen túlmenően a 26. paragrafus 5. bekezdése kifejezetten tiltja az indokolatlanul lassú haladást, amely akadályozhatja a forgalmat. Ez a szabály azt hangsúlyozza, hogy az úton mindig úgy kell közlekednünk, hogy ne veszélyeztessük és ne akadályozzuk másokat.

A cikk kiemeli azt is, hogy a párhuzamos közlekedés során alkalmazott jobbra tartási kötelezettség elmulasztása is szabálytalanságot jelent. A 36. paragrafus 1. bekezdése kimondja, hogy párhuzamos közlekedés esetén a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni.

Tehát lényegében azt üzenem nektek, hogy mindig tartsuk be a KRESZ szabályait, mert nem csak a gyors, hanem a lassú haladás esetén is könnyen szabálysértésbe ütközhetünk. Sajnos sokan nem ismerik vagy nem tartják be pontosan ezeket a szabályokat, különösen a többsávos utakon és autópályákon. Ezért fontos, hogy mindannyian fokozott figyelemmel közlekedjünk, hogy elkerüljük a szabálytalanságokból adódó veszélyeket. Különösen a motorosoknak, akik ilyen helyzetekben különösen veszélyeztetettek lehetnek, ajánlom, hogy mindig figyelmesek legyenek az úton.

via helylakok.hu cikke alapján

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük