Matrend

cropped matrend magazin.png

2023 januárjában az öregségi nyugellátás átlagos összege 208 168 forint volt, már benne foglaltatott az éves 15 százalékos emelés. Júliusban az átlagos öregségi nyugdíj összege 210 146 forint volt, míg a medián 186 195 forint volt.

Ha a kormány a január-augusztusi inflációs mutató és az év eleji emelés különbségét (8,3 százalék) felhasználva emelné meg a nyugdíjakat novemberben, akkor az átlagnyugdíj elérheti a 227 ezer forintot, ami havonta 17 ezer forinttal több, mint az előző évi.

Az optimista becslés szerint, ha az éves infláció nem lépi túl a 17,6 százalékot, az emelés átlagos mértéke körülbelül 5500 forint lehet. Ezen felül még hozzá kellene adni néhány tized százalékot, mivel idén a nyugdíjasokat erősebben érinti a drágulás. Ez alapján, ha az infláció nem lesz drasztikusan magasabb, az emelés átlagosan körülbelül 6000 forint lehet.

A pesszimista becslés szerint (18% infláció) hozzáadva egy fél százalékot nyugdíjas inflációs többletként, akkor az átlagos emelés mértéke körülbelül 7500 forint lehet havonta.

Fontos megjegyezni, hogy még nincs hivatalos rendelet a 2023. novemberi nyugdíjemelés mértékéről, így ezek csak becslések és a végleges emelés mértéke eltérhet a fentiektől.

via penzcentrum.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük