Matrend

cropped matrend magazin.png

Augusztus 7-én, hétfőn országszerte szirénapróbát hajtanak végre, erről tájékoztatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán.

Az esemény délelőtt 11 órakor kezdődik, amikor is a lakossági riasztó rendszer, más néven MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) csökkentett üzemmódú, úgynevezett „morgató” próbája kerül megrendezésre.

Ez azt jelenti, hogy ebben az időpontban az ország számos pontján megszólalnak a szirénák, és az intézkedés célja a lakossági riasztás hatékonyságának tesztelése.

A MoLaRi rendszer egy jelentős projekt eredménye, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valósított meg. A projekt keretében az alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, valamint országos szinten, magas rendelkezésre állású, redundáns adatátviteli hálózatot alakítottak ki, amely meteorológiai és vegyi monitoringot, valamint lakossági riasztást támogat. A rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten telepítették. Összesen 768 lakossági riasztó-tájékoztató és 419 monitoring végpontot állítottak fel.

A rendszer 2023-ban tervezett szirénapróbáinak időpontjait az említett oldalon tekintheti meg.

via 24.hu nyomán / ilusztráció Wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük