Matrend

cropped matrend magazin.png

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma megerősítette a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét, és már a gyanú alapján megkezdődött az érintett állomány felszámolása – közölte a hivatal az MTI-vel.

Az újabb megbetegedések is alátámasztják, hogy kiemelten fontos, hogy a baromfitartók szigorúan betartsák a járványügyi előírásokat – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson található, mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsa telepen azonosították a vírust. Az állattartó a megnövekedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára.

A Nébih laboratóriuma az elhullott állatokból a vírus H5N1 altípusát mutatta ki.

Az állomány felszámolását – már a gyanú alapján – megkezdték a hatóságok: a gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, és meghatározták a tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A közleményben a Nébih továbbra is kéri az állattartókat, hogy szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat, mert csak így óvhatják meg a baromfiállományokat a fertőzéstől. Főleg a magas kockázatúként azonosított megyékben és a gazdasági állományok esetében kötelező a baromfik zártan tartása, az állatok etetését és itatását zárt helyen kell végezni, valamint a takarmányt és az állatok almozására szolgáló anyagot is zárt helyen kell tárolni – hangsúlyozták.

Az állatok védelme és a fertőzés megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy figyeljenek a személy- és járműforgalomra, valamint a takarmányszállító járművek folyamatos, alapos fertőtlenítésére – tette hozzá a Nébih.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük