Matrend

cropped matrend magazin.png

A Magyar Hang információi szerint a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó üzemben, a B. Braun gyárban, tizennyolc takarítónőt bocsátottak el közvetlenül karácsony előtt. Az elbocsátás a Secure Event Kft. által alvállalkozóként ellátott takarítói és őrző-védő feladatokat érintette. Azt is megemlítették, hogy a helyükre húsz filippínó vendégmunkást vettek fel a gyártóüzembe, akiket az elbocsátott magyar takarítónők tanítottak be.

Az elbocsátott dolgozók közül egy névtelenséget kérő takarítónő nyilatkozott a lapnak. Ők határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkeztek, és eddig semmilyen kifogás nem érte a munkájukat. A cikk szerint az elbocsátások indoklásaként “közös megegyezést” jelöltek meg, hivatkozva a létszámleépítés szükségességére. Ez ellentmondásosnak tűnik, tekintettel arra, hogy a gyárat nemrég bővítették, és a takarítói munka létfontosságú a folyamatos fertőtlenítés miatt, amely az orvostechnikai eszközök gyártása során elengedhetetlen.

A takarítónő továbbá elmondta, hogy a felmondási papírokat eléjük tették a kirúgás napján, és bár nem kívánt felmondani, kényszerítve érezte magát, mert a munkáltatók a kifizetésüket és a papírjaikat is visszatartották volna, ha nem írják alá a dokumentumokat.

Az eset felveti a kérdést, hogy a munkáltató miért bocsátott el rutinos és jó értékeléseket kapó takarítókat, miközben új, külföldi munkaerőt alkalmazott, akiket az elbocsátottak tanítottak be az új feladatokra.

via blikk.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük