Matrend

cropped matrend magazin.png

Ezen a kínos bakin botlottak meg a Magyarságkutató Intézet munkatársai a magyar kultúra napján. A szervezet Facebook-oldalán az volt a szándék, hogy méltóképpen megemlékezzenek a magyar kultúra napjáról a Himnusz első sorának posztolásával. Azonban a végeredmény inkább a magyar kultúra szándékos gúnyolódásává vált. A Gulyáságyú Média észrevette, hogy a Himnusz első sorát többszöri próbálkozás után sem sikerült helyesen leírni.

A bejegyzésben egy l betűvel több került a szövegbe, mint amennyi a magyar helyesírás szabályai szerint elfogadható lett volna. Ennek eredményeként a Facebook-oldal követői ezt olvashatták:

“Isten, álld meg a magyart.”

Még két másik lehetőségük is lett volna. Ha a korabeli helyesírást akarták volna megtartani, akkor ezt kellett volna írniuk: “İsten áld meg a’ Magyart.” A mai helyesírással pedig így kellett volna közzétenni a Himnusz első sorát: “Isten, áldd meg a magyart.”

A Facebook naplója szerint a posztot többször is próbálták módosítani, mielőtt sikerült elérniük a helyes változatot – áll a Gulyáságyú Média beszámolójában.

Érdemes megjegyezni, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünneplik, emlékezve arra, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Kásler Miklós néhány nappal korábban még dicsérte a Magyarságkutató Intézet “kiemelkedő szakmai eredményeit”, ugyanakkor rámutatott az intézet korábbi problémáira és azok megoldására is.

via hvg.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük