Matrend

cropped matrend magazin.png

Két édesanya, Victoria és Emma, akik HIV-pozitívként adtak életet egészséges gyermekeiknek, megosztják történetüket a betegséggel kapcsolatos stigma lebontása érdekében.

Victoria és Brad 2018-ban találkoztak a Tinderen, majd 2020 szeptemberében házasodtak össze. A boldog házasság után elhatározták, hogy készen állnak a családalapításra. Victoria várandós lett, de a kilencedik héten kiderült, hogy HIV-pozitív. A gyógyszeres kezelés és gondos terhesgondozás eredményeként a kisfiuk, Harrison, ma már 19 hónapos egészséges gyermek. A kezelésnek köszönhetően a vírus nem veszélyes másokra, és Victoria tervez egy másik gyermeket, aki természetes úton fogant majd.

Emma 2016-ban tudta meg, hogy HIV-fertőzött. 2018-ban élete párjával elhatározták, hogy gyermeket vállalnak, és hamarosan kiderült, hogy terhes. Finlay, az egészséges kisfiuk, problémamentesen, természetes úton született. Bár Emma érezte a HIV-betegséghez kapcsolódó stigmát, boldogan vállalta Finlayt. Nyáron újra egészséges babát hozott a világra, és hangsúlyozta, hogy a HIV-vel élő emberek nem adhatják át a vírust szexuális partnerüknek, és az életük normális keretek között zajlik.

Mindkét édesanya azt hangsúlyozza, hogy a betegség körül kialakult stigma akadályozza az embereket a rendszeres tesztelésben, holott a kezeléseknek köszönhetően lehet normális életet élni HIV-pozitív diagnózissal, és egészséges gyermekeik lehetnek.

via nlc.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük