Matrend

cropped matrend magazin.png

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy, az FBI által kifejlesztett, „trójai falóként” működő program segítségével felszámolt drogbanda tagjaival szemben.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint a bűnszervezet tagjai titkosított kommunikációs eszközön és darkneten intézték a drogügyleteiket. Az üggyel összefüggésben 25 ember ellen emeltek vádat, köztük a banda nagybani törzsvásárlóival szemben is.

„Az amerikai FBI kifejlesztett, majd nemzetközi bűnözői körökben – a leleplezés érdekében – piacra dobott egy titkosított platformot, az úgynevezett ANOM-ot, amit a bűnözők a hatóságok részéről hozzáférhetetlen és lenyomozhatatlan eszközként ismertek” – írják a közleményben. Ezeket a készülékeket pedig egy Magyarországon működő bűnszervezet tagjai is használták.

A vádirat szerint a magyarországi bűnszervezet irányítói, egy Szerbiában élő, magyar-horvát állampolgárságú férfi, illetve börtönbüntetése elől szintén Szerbiába szökött magyar társa voltak. Ők egy olyan alá-fölérendeltségen és feladatmegosztáson alapuló bűnszervezetet hoztak létre Magyarországon, amelynek célja a viszonteladókból álló vevőkör folyamatos kiszolgálása volt.

A kábítószerek, különösen marihuána és kokain külföldről történő beszerzését jellemzően a bűnszervezet irányítói szervezték, majd a drogot kábítószerfutárok segítségével juttatták el Magyarországra. A bűnszervezet tagjai és a szervezet törzsvásárlói a tevékenységük leplezése érdekében az ANOM-on keresztül tartották a kapcsolatot egymással.

Ahogy az ügyészség fogalmazott, „a bűnszervezet tagjainak tevékenysége magas fokú konspiráción és feladatmegosztáson alapult”. A banda egyik tagjának fő feladata a külföldről érkező kábítószerfutárok által szállított kábítószerek átvételére, elosztására szolgáló depógarázsok, valamint a raktározásra szolgáló depólakások bérlése volt. A bűnszervezet tagjai között volt olyan, aki az értékesítés mellett az eladásra szánt amfetamin előállítását végezte, míg egy másik társának a kokain felütése, hígítása volt a feladata.

A szervezet által értékesített kábítószer vételárát kábítószerfutárok útján juttatták el a Szerbiában tartózkodó vezetőhöz és annak társához.

Az ügyészség 25 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt. A főügyészség végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetések kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást is indítványoz a vádirataiban.

via mti

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük