Matrend

cropped matrend magazin.png

Dóczy Balázs, Magyarország egyetlen hivatásos Lego-építője, még gimnazista korában elkezdte figyelni a budapesti épületeket, mérlegelve, hogy melyiküket lehetne a legjobban rekonstruálni különböző boltívek és Lego-kockák segítségével. A tolmácskodással folytatott karrierjét hátrahagyva mára kialakított egy jól működő egyensúlyt a Lego-építés és más szenvedélyei között. Balázs jelenleg az RTL-en futó Lego Masters című építőműsor egyesületi zsűriként tevékenykedik, melynek döntője december 23-án lesz.Kizárólag legózásból is élhetne, de nem akar – Dóczy Balázs, a Lego Masters építőmestere

Kilenc óra tíz perc. Az interjú időpontját kilencre beszélték meg. Az online találkozás előtt még egy kis Lego-összeállításba merült. „Bocs, nagyon belemerültem az online legózásba, elfelejtettem az időt. A naptárban sajnos nem volt beállítva figyelmeztetés” – mondja Balázs, amikor Sepsiszentgyörgyön a kamera elé ül. Az online interjú azért lehetséges, mert épp Romániában tart előadásokat különböző városokban. „Egyfajta motivációs előadóvá is váltam, sokan inspirálónak találják azt, ahogyan a semmiből építettem fel magam.” A Lánchíd egyik oroszlánjának építése óta több megkeresést kap hasonló előadásokra.

Amikor arról kérdezem, hogy mit nyújtott neki a Lego világa, és mi a legfontosabb üzenete a gyerekeknek az ilyen előadásokon, nem a mély belemerüléssel és az alkotás szépségeivel kezdi. Az alkotás folyamatában természetes a frusztráció, az első próbálkozások nem mindig sikerülnek. Azonban ezen kihívásokat is szeretni kell, mert mindig találhatunk rájuk megoldást. A Lego építés megtanítja a kitartásra, arra, hogy ha valamit el akarunk érni, akkor a sokadik próbálkozással és változatos módszerekkel is elérhetjük.

Balázs élete során több mint ötszáz építési projektet hajtott végre 2014 óta, kezdve a Lánchíd és a Hősök tere másolatával, egészen egy Magyarország mozaik kialakításáig. Emellett részt vesz cégek, múzeumok és látogatóközpontok számára készített építmények megrendelés alapján történő kivitelezésében. A művész a Lego Masters című műsorban is részt vett, ahol az RTL által kiválasztott építőmesterek zsűrijének tagja. A műsor célja az, hogy a versenyzők bemutassák kreativitásukat és tehetségüket az építés során.

Az LCP-k (Lego Certified Professional) az egyes építőmesterek, beleértve Balázst is, olyan előnyöket élveznek, mint például kedvezményes áron vásárolhatnak Lego-kockákat, és megrendelhetik az aktuális készletek bármelyikét, beleértve a gyártás alatt álló kockákat is. Az építőmestereknek szigorú technikai és biztonsági kritériumoknak kell megfelelniük a munkájuk során, és meg kell felelniük a Lego-val kötött partnerszerződésükben rögzített előírásoknak. Balázs jelenleg az egyetlen magyar a 27 tagú, exkluzív Lego Certified Professional körben.

A műsorral kapcsolatosan Balázs a Lego dániai központjában, Billundban kapott képzést, ahol holland televíziós szakember ismertette vele a tudnivalókat, és kameratréning is zajlott. A zsűrizés során a fő szempontok közé tartozik, hogy az alkotás szép és technikás legyen, ugyanakkor ötletesen is meséljen el történeteket. Az RTL kiválasztása Balázs szakmai múltja és ismertsége alapján történt, és a műsor hazai népszerűségét elsősorban a 4-14 éves gyermekek körében hangsúlyozza, akik élvezik a Lego Masters adásait családi szórakozásként.

via forbes.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük