Matrend

cropped matrend magazin.png

Egy nő életét vesztette Franciaországban, miután botulizmusban halt meg, amit a népszerűségén kívül kolbászmérgezésként ismerünk. Az eset a bordeaux-i Tchin Tchin Wine Bar étteremben történt, ahol egy rosszul tartósított szardíniát fogyasztott el. A francia egészségügyi hatóságok közlése szerint jelenleg további 12 embert kezelnek ugyanezen a ritka betegségen, közülük a legtöbben külföldiek.

A botulizmus súlyos idegrendszeri betegség, és a betegek 5-10 százalékánál sajnos halálos kimenetelű. Ezt követően több hétig tartó izombénulás alakulhat ki, ahol a légzőizmok érintettsége a legkritikusabb. Általában olyan élelmiszerek fogyasztása okozza, amelyeket nem megfelelően tartósítottak. Az étterem személyzete gondoskodott a szardíniák megfelelő tartósításáról, amelyeket befőttesüvegekben tároltak.

A nő egy Párizs melletti kórházba került, miután hazautazott élettársával. Sajnálatos módon azonban otthonában hunyt el, míg élettársát jelenleg intenzív osztályon ápolják. Az egészségügyi szolgálatok szerint szerdán összesen 12 további embert kezeltek sürgősségi ellátásban, közülük öten lélegeztetőgépre kerültek. Köztük vannak ír, amerikai, német és kanadai állampolgárok is.

A hatóságok jelenleg is vizsgálják az éttermet, és nem zárják ki, hogy a botulizmus továbbra is jelen lehet, mivel a betegség lappangási ideje akár több nap is lehet. Próbálkoznak azzal, hogy felvegyék a kapcsolatot azokkal a vendégekkel, akik szardíniát fogyasztottak az étteremben: összesen 25 embert érinthet a helyzet.

Az étterem tulajdonosa is megszólalt az eset kapcsán: elmondása szerint néhány szardíniásüveget kidobott, mert felnyitáskor erős szagot érzett. Hozzátette, hogy a többi üveg jó állapotban volt, és kiszolgálták a vendégeket.

blikk.hu nyomán / illusztráció pixabay.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük