Matrend

cropped matrend magazin.png

Körülbelül 40 ország magas rangú tisztviselői, köztük az Egyesült Államok, Kína és India képviselői, szombaton megkezdték Szaúd-Arábiában a béketárgyalásokat, amelyek célja az ukrajnai orosz háború békés lezárásának kulcsfontosságú elveinek megállapítása. A tárgyalásokat az orosz részvétel nélkül tartják.

A kétnapos találkozó része az ukrajnai diplomáciai törekvésnek, melynek célja, hogy azon túlmenően, hogy a Nyugat támogatását élvezze, más országokból is támogatást nyerjen. A tárgyalások pontos célja azonban nem tisztázott.

A szaúdi állami televízió szombat délután közölte, hogy a tárgyalások elkezdődtek, de Oroszország nem vesz részt bennük. A Kreml pedig nyilatkozta, hogy figyelemmel kíséri a tárgyalásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy a találkozó vezet a világ vezetőinek béke-csúcstalálkozójához, és hogy jóváhagyják a rendezési terv alapelveit, amelyek szerint Oroszországnak vissza kell adnia az összes elfoglalt ukrán területet és ki kell vonnia csapatait. A találkozó helyszíne Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre, amely kapcsolatot tart fenn mindkét féllel azóta, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát. Azonban ukrán, orosz és nemzetközi tisztségviselők szerint jelenleg nincs kilátás közvetlen béketárgyalásokra Ukrajna és Oroszország között.

Kína Li Hui-t, aki az eurázsiai ügyekért felelős különmegbízott, küldte a találkozóra. Kína szoros gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat ápol Oroszországgal a konfliktus kezdete óta és elutasította a Moszkva elleni elítélésre irányuló felhívásokat. Li Hui úgy nyilatkozott, hogy bár vannak nézeteltérések, az elvek egységesek kell legyenek.

Az indiai nemzetbiztonsági tanácsadó, Shri Ajit Doval is részt vesz a találkozón. India hasonlóan szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és nem elítélte a háborút, emellett növelte az orosz olajimportot tavaly február óta.

Nyugati tisztviselők és elemzők szerint a szaúdi diplomácia fontos szerepet játszott Kína jelenlétének elősegítésében a találkozón. Azonban a jelenlétük nem feltétlenül jelenti azt, hogy végül beleegyeznek Ukrajna és szövetségesei kívánt eredményeibe – mondta Yun Sun, a washingtoni Stimson Center Kína-programjának igazgatója.

A részvétel azzal az üzenettel jár, hogy hajlandóak meghallgatni és megvitatni. Ugyanakkor nem jelenti feltétlenül azt, hogy Kína beleegyezzen bármibe

– mondta Sun.

via blikk.hu nyomán  / illudztráció Flickr

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük