Matrend

cropped matrend magazin.png

A cikk különböző tényeket és állításokat tárgyal a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről. Néhány fontos pont a következő:

  1. Sosem késő változtatni! Sokan gondolják, hogy hosszú évek dohányzás után már mindegy, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a tüdőrák és koszorúér-betegség kockázata tíz év alatt felére csökkenthető a dohányzás abbahagyásával.
  2. A nikotin nem okoz rákot! A nikotin nem okoz rákot. A dohányzással összefüggő betegségek elsődleges oka a dohány égetése során keletkező füst, nem pedig a nikotin. Ugyanakkor a nikotin erős függőséget okozhat és hatással lehet a szív- és érrendszerre.
  3. A hevítéses technológia nem jár égéssel és füstmentes! A hevítéses eszközök nem járnak égéssel, és nem bocsátanak ki füstöt. A rákos megbetegedésért elsősorban a cigaretta égésével járó füst a felelős. A hevítéses technológia esetében keletkező aeroszol főként vízből, glicerinből, aromákból és nikotinból áll. Ez különbséget jelent a hagyományos dohányzás során keletkező káros anyagokhoz képest. Az e-cigaretta és nikotinpárna is égés nélküli alternatívát kínál, bár hosszú távú hatásaikat még vizsgálják.
  4. A hevítéses technológia lehet még rosszabb választás: Bár nem jár égetéssel ezzel párhuzamosan AZONBAN TÖBB OLYAN VEGYÜLET, AMELYEK KÖZÖTT SZÁMOS MÉRGEZŐ ÉS RÁKKELTŐ ANYAG IS TALÁLHATÓ, (EGÉSZEN 200-1000%-KAL NAGYOBB MÉRTÉKBEN VAN JELEN).A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) két dohányspecifikus nitrózamin (TSNA), az N’-nitrozonornikotin (NNN) és a 4- (metilnitro-amino) -1- (3-piridil) 1-butanon (NNK) nevű vegyületét már 100°C-on kimutatták az aeroszolban. Két további vegyület, a NAT (N-nitrózoanatabin) és a NAB (N-nitrózoanabazin), 140°C felett volt mérhető. Az aeroszolban további vegyületek is megtalálhatók, melyek a hagyományos cigaretta füstjében nem fordulnak elő. Ezek az összetevők, hasonlóan az e-cigarettákhoz, az ízesítő adalékanyagokból és az oldószerekből származnak, és a hevítés hatására mérgező vegyületekké alakulhatnak (például formaldehid, acetaldehid, akrolein).

Szóval a legjobb teljesen lemondani.

via 24.hu és portfolio.hu nyomán
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191122/megerkezett-a-figyelmeztetes-az-itthon-is-terjedo-fustmentes-cigi-miatt-407941

 

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük