Matrend

cropped matrend magazin.png

Japán kutatók fejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely képes értelmezni a csirkék érzelmi állapotát. Az AI-rendszer a Deep Emotional Analysis Learning (Mély Érzelmi Elemzés Tanulása) elnevezésű technikán alapul, mely alkalmazkodik a változó hangmintákhoz.

Ezen felül a kutatás kimutatta, hogy a rendszer képes lefordítani a különböző érzelmi állapotokat a csirkékben, ideértve az éhség, a félelem, a düh, az elégedettség, az izgalom és a szorongás kategóriákat is. A Tokiói Egyetem professzora, Adrian David Cheok vezette tanulmány nemrégiben átesett a szakmai értékelésen, ahogy a Business Insider írja.

Ez a fejlesztés előrevetíti egy jobb világ lehetőségét az állatok számára. A kutatók kiemelték, hogy a DEAL (Deep Emotional Analysis Learning) elnevezésű mesterséges intelligencia technika rendkívül innovatív matematikai megközelítést alkalmaz, amely árnyalt megértést tesz lehetővé az érzelmi állapotokról a hallott adatok alapján. A kutatók a tanulmány során 80 csirkét használtak a rendszer teszteléséhez, együttműködve állatpszichológusok és állatorvosok csapatával.

Cheok professzor szerint ez a tudomány számára hatalmas előrelépés, és ez csak a kezdet. A remény az, hogy ezeket az AI és gépi tanulás technikákat más állatoknál is alkalmazhatják, ezzel hozva létre egy hihetetlen intelligencia alapot az állatokkal kapcsolatos különféle iparágakban. Ha tudjuk, mit éreznek az állatok, akkor sokkal jobb világot tervezhetünk számukra – mondta Cheok a New York Postnak.

Ez a technológia nemcsak a csirkék esetében alkalmazható. A rendszer meglepően pontosnak bizonyult a madarak érzelmi állapotának azonosításában. A kutatók közleményében azt is megjegyzik, hogy a modell olyan magas átlagos valószínűséggel ismeri fel az egyes érzelmeket, ami arra utal, hogy megtanulta rögzíteni az értelmes mintákat és jellemzőket a csirkék hangjaiból. Emellett azonban elismerik, hogy vannak korlátok, beleértve a fajták közötti különbségeket és a testbeszéd bonyolultságát is.

A szakemberek a természetvédelmi erőfeszítések során is alkalmazzák a mesterséges intelligencia eszközöket. Egy esetben AI-t használtak a nyomok azonosítására, hogy jobban megértsék az állatpopulációkat. Tavaly pedig egy kutatócsoport bejelentette, hogy létrehoztak egy algoritmust, amely segít megérteni a sertések érzelmeit.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük