Matrend

cropped matrend magazin.png

A Federal Highway Research Institute végzett egy felmérést, amelyben 377 rendszeresen vezető sofőr vett részt. A résztvevőknek először nyilatkozniuk kellett arról, hogy saját véleményük szerint mennyire látják jól, ahol 99,2 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy jól vagy nagyon jól lát.

Ezt követte egy orvosi szemvizsgálat, ami meglepő eredményeket hozott. Kiderült, hogy a megkérdezettek 16,4 százaléka megbukott a szemvizsgálaton, ami azt jelenti, hogy lehet, hogy már jó ideje nem lett volna szabad számukra vezetniük.

Frank Tost a Német Szemészeti Társaságtól elmagyarázta, hogy ezek a sofőrök többé nem ülhetnek a volán mögé. A gyakori szembetegségek, mint például a szürke hályog, figyelmeztető jeleit komolyan kell venni. A szürke hályog tünetei közé tartozik a szürkületi látás romlása és a vakító fényre való fokozott érzékenység. Az érintettek éjszakai vezetés közben bizonytalanok lehetnek, elvakíthatja őket a szembejövő járművek fénye, vagy túl későn vehetik észre a stop táblát.

Néhány sofőr talán tényleg nem veszi észre, hogy a látása romlik, de lehet, hogy vannak olyanok is közöttük, akik nem vallják be ezt, mert félnek attól, hogy elveszítik a jogosítványukat. Azonban sok esetben ez a félelem alaptalan, hiszen egy látáskorrekciós eszköz, mint például a szemüveg, vagy akár egy műtét is megoldhatja a problémát.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük