Matrend

cropped matrend magazin.png

 

Az államháztartás helyzete jelentősen aggasztó, ezt bizonyítják a frissen közzétett adatok is. Augusztusban az államháztartás egy havi hiánya 358 milliárd forint volt, ami az eddigi legmagasabb nyolcadik havi deficit. Az első nyolc hónapra vetítve a hiány elérte a 3298 milliárd forintot, ez pedig az egész évre tervezett 3400 milliárd forintnak már 97 százaléka – írja a Népszava.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy komoly problémák vannak a költségvetéssel: a bevételek jóval elmaradnak a tervezettől, míg a kiadásokat nem sikerül megszorítani. Ráadásul láthatóan nincs egyetértés a kormányon belül, hogy hogyan kellene kezelni a költségvetést: Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy konferencián a hiánycél emelése mellett felvetette a bankadó emelését, a támogatott hitelek újragondolását, a honvédelmi költségek átütemezését és a minisztériumi kiadások korlátozását.

Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezető cáfolta Varga Mihály nyilatkozatát, azt mondva, hogy az csak személyes vélemény. A Fidesz-frakció ülésén a fókusz már a jövő évi önkormányzati és Európai Parlamenti választásokon volt, jól látszik, hogy a kormány és a Fidesz-frakció ezt állítja a költségvetési konszolidáció elé.

Azonban az igazság az, hogy szükség van egy kiigazításra: az elmúlt négy év a legrosszabb év volt a költségvetés szempontjából. A hiány alakulása eddig párhuzamos a tavalyival, ami nem volt túl kedvező, azonban júliusban már sokkal gyorsabban nőtt a deficit. Ha ezek a tendenciák folytatódnak, akkor nem kizárt, hogy a hiány akár 5000 milliárd forintra is emelkedhet a kormányzati beavatkozás nélkül.

A probléma kétoldalú: az egyre hosszabb recesszió miatt a bevétel oldalon vannak problémák, miközben a kiadások növekednek. Az első nyolc hónapban az államháztartási bevételek 63,3 százaléka érkezett be a tervezetthez képest, az időarányosan elvárható 66 százalékkal szemben. Ez egy 1100 milliárd forintos bevételkiesést jelent. Ezen belül a leglátványosabb az áfa bevétel visszaesése, ami a költségvetés legfontosabb bevételi forrása. Az első nyolc hónapban a bevétel 4352 milliárd forint volt – ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi összeggel (mindössze 6 milliárd forinttal magasabb) -, miközben az infláció meghaladta a 16 százalékot. Ez azt jelenti, hogy a reálértékben mért áfa bevétel 16 százalékkal csökkent, és az időarányos hiány már 880 milliárd forint az áfa esetében. A rengeteg különadó ellenére a vállalatok befizetései sem hozzák a tervezettet – tehát a bevételek oldalán van egy jelentős hiány. Míg a bevételek alul teljesítik a várakozásokat, a kiadások oldalon a büdzsé eléri a tervezett szintet, bár egyes területeken túlköltés is látható. Bár a kormány megszünteti januártól a városi csokot, és szigorítja annak feltételeit, idén ezen a soron ez még nem hoz megtakarítást. A költségvetési szervek kiadásai már augusztusra elérték az egész évre tervezett összeg 80 százalékát, tehát jelentős túlköltésről van szó. Ezért nem véletlen, hogy Varga Mihály is említette ezeknek a kiadásoknak a korlátozását.

via 24.hu nyomán / illusztráció wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük