Matrend

cropped matrend magazin.png

A napelemgyártók és elektromos autó tulajdonosok mindent megtesznek az extra kilométerekért. Azonban úgy tűnik, hogy a Beta One napelemrendszer fejlesztője túlzásba vitte.

Kidolgoztak egy olyan napelemcsomagot, amelyet könnyedén rögzíthetünk például egy Tesla Model Y tetejére. Ennek a rendszernek összesen 9 panelből áll, és mindegyik 175 watt teljesítményű. A gyártók szerint, ha az autó napfényben parkol, ezek a panelek 5 óra alatt 6 kWh áramot termelnek, ami nagyjából 32 kilométer megtételét teszi lehetővé a Model Y számára. Ha sikerül még többet termelni, akkor akár 64 kilométer is elérhető lehet az eszköz weboldala szerint.

Azonban a csomag folyamatosan cipelendő egy összecsukott állapotban sem túl esztétikus 75 kilós csomagként a tetőn. A gyártók szerint ez az eszköz ütésálló, vízálló és minden körülmények között használható, de azért a nyitáskor és becsukáskor némi munkát igényel. Annak ellenére, hogy a csomag nem túl esztétikus, az alkotók 4000 dollárt kérnek érte. Nem tisztázott, hogy ez magában foglalja-e a telepítést, vagy csak magában a napelemcsomagot és a tartókat.

Néhány gyártó már kísérletezik elektromos autókhoz szerelhető napelemekkel. Például a BMW átlátszó rétegeket tervez a szélvédőre, míg mások a tetőbe építik be, például a Toyota Priusok esetében. A Fisker Ocean például naponta 8 kilométernyi energiát gyűjt be ezzel a megoldással, ami jelenleg nem túl sok, de több, mint semmi. A Tesla már egy ideje ígéri, hogy a Cybertruckhoz elérhető lesz tetőbe építhető napelem, de erről egyelőre nincsenek hírek.

via totalcar.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük