Matrend

cropped matrend magazin.png

A gazdasági bizonytalanság miatt a babaváró hitel és támogatás iránti kereslet csökkenése tapasztalható. Az idei év első felében lényegesen kevesebb, mindössze 8958 babaváró hitelszerződést kötöttek, ami 55%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor 2022 első félévében összesen közel 2200 milliárd forintot igényeltek a fiatal, gyermekes családok a babaváró támogatási rendszer keretében.

Ez a visszaesés a gazdasági bizonytalanság, az infláció és a lakáshitel-kamatok emelkedése miatt következik be. A lakáseladások számának csökkenése és a kamatemelkedés arra utal, hogy a családok most kevésbé hajlamosak lakásprojektekbe és lakásvásárlásba belefogni. Ez szorosan összefügg a babaváró hitel igénylésének visszaesésével is. A babavárót ugyanis sok fiatal család lakásvásárlásra fordította, és ha a lakáseladások csökkenése miatt most nem vágnak bele lakásprojektekbe, akkor a babaváró hitelt sem igénylik.

Az idén még azt is figyelembe kell venni, hogy a babaváró hitel maximális összege jövőre emelkedik 10 millió forintról 11 millió forintra, ami hozzájárulhat a hitelfelvétel meghosszabbításához. Az infláció csökkenése és az ingatlanpiaci lehetőségek kedvezőbbé válása viszont a babaváró támogatásat érdemessé teheti a jövőben. Azonban a családok pénzügyi tudatossága erősödik, és csak akkor veszik fel a hitelt, ha valódi felhasználási cél mutatkozik.

via index.hu nyomán/ illusztráció https://negativespace.co/

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük