Matrend

cropped matrend magazin.png

A Mátrix Projekt keretében a Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai elfogtak egy budapesti fiatalt 2023. október 25-én. Az 19 éves H. Kálmán a gyanú szerint több tucat embert károsított meg néhány hónap alatt. A fiatal legalább öt banknál nyitott számlát, majd az egyik népszerű internetes oldalon bútorokat, háztartási gépeket hirdetett meg eladásra úgy, hogy azok nem is voltak a tulajdonában.

A csalási forma előnyét abban látta, hogy könnyű pénzt lehetett vele szerezni, ami a korábbi munkahelyein nem volt meg. A módszere általában az volt, hogy előre csak a “szállítási költséget” vagy akár a termék árának felét kérte az áldozatoktól, akik a biztonságosnak gondolt utánvételes fizetés miatt nem is gyanakodtak átverésre.

Az átutalt pénzeket azonnal leemelte a bankszámláiról, majd az élettársával mindent saját célra költöttek. A rendőrök az eddigi kihallgatások alapján ötrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vették őrizetbe a fiatalt. A még elemzés alatt álló bankszámlakivonatok és telefonhívások alapján a sértettek száma akár a százat is meghaladhatja.

A rendőrök az elkövetkező hetekben fel fogják venni a kapcsolatot mindenkivel, aki pénzt utalt a bűnelkövető valamelyik bankszámlájára. A fiatalembert a bűnismétlés reális veszélye miatt őrizetbe vették, és letartóztatását kezdeményezték. A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találhatóak.

via kekvillogo.hu nyomán

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük