Matrend

cropped matrend magazin.png

A mesteremberek keresetei jelentős emelkedést mutattak 2020 óta. Például a klímások, kőművesek és szobafestők fizetése több mint kétszeresére nőtt, és a főváros és a vidék közötti bérszakadék is csökkent. Nettó nominális jövedelmük mára a legtöbb szakmában elérte vagy meghaladta a havi egymillió forintot. A klímaszerelők, szobafestők, ácsok, lakatosok és kőművesek még ennél is többet keresnek, míg a villanyszerelők és burkolómesterek bére csak kicsivel marad alatta.

Bár a növekedés reálértéken mintegy 45 százalékkal alacsonyabb, még mindig számottevő bővülést jelent. A vállalkozói jövedelmek átlagosan több mint 70 százalékkal emelkedtek, 83 százalékos átlagos emelkedéssel és 36 százalékos reálkereset-növekedéssel.

A JóSzaki adataiból kiderül, hogy a beosztott szakmunkások viszont kevésbé jártak jól, jövedelmük mindössze 9 százalékkal nőtt, ami jelentős reálbércsökkenést eredményezett. Azonban egyes területeken, például szobafestőknél, kőműveseknél és gipszkartonosoknál, az alkalmazottak bére gyorsabban nőtt, mint az országos átlag, 38 százalékkal ugyanezen időszak alatt. A klímaszerelők és kőművesek keresik a legtöbbet az alkalmazott szakmunkások között, több mint 500 ezer forintot, míg a szobafestők, burkolók és ácsok 450 és 500 ezer forint közötti nettó jövedelemmel rendelkeznek.

A változások eredményeként tovább nőtt a szakemberek jövedelmi különbsége a vállalkozók és az alkalmazottak között. Míg 2020-ban mindössze 1,4-szeres volt a különbség, ma már 2,4-szeres. Pfenninberger Ádám, a JóSzaki igazgatója szerint, bár könnyebben találni ma mestert, a munkadíjak komoly csökkenésére ne számítsunk, így az építkezéseken vagy lakásfelújításoknál idén nem várható jelentős költségcsökkenés.

via

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük