Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Euróövezet felé vezető út első lépése a politikai elköteleződés lenne, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a bevezetésnek vannak potenciális előnyei és hátrányai is.

A bevezetés után várhatóan alacsonyabb lenne a kamatkörnyezet, ami támogatná a gazdasági növekedést. Azonban fontos tudni, hogy a dinamikusabb növekedés együtt járhat magasabb inflációval. A forint fizetőeszköz csak másodlagos szempont lehet a beruházási döntések meghozatalakor, az euró bevezetése azonban pozitív irányban befolyásolhatja a döntéshozatalt és a beruházásokat. Fontos, hogy mind a belső, mind a külső egyensúlyok helyreálljanak ahhoz, hogy az érdemi vita a bevezetésről megkezdődhessen.

Politikai szereplők különböző álláspontokat fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban. Orbán Viktor szerint választani kell a gyors felzárkózás és az euró bevezetése között. Matolcsy György szerint az euró bevezetése 2030-ig lehetséges, amikor elérjük az unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát. Varga Mihály szerint korai még erről beszélni, és előbb az egyensúlyi pozíciók helyreállítása a cél. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy rövid és középtávon nem kérdés az euró, a kormánynak jelenleg nem célja az euró bevezetése.

Az euró bevezetése tehát komplex kérdés, amely sok szempontot tartalmaz. Fontos, hogy a döntéshozók alaposan megfontolják az előnyöket és hátrányokat, és a gazdasági helyzet függvényében hozzák meg a legmegfelelőbb döntést.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük