Matrend

cropped matrend magazin.png

Az iskolatejprogram újraindult, azonban most már csak heti 3 napon kapnak tejtermékeket a gyerekek. Ennek oka, hogy az erre fordítható EU-s támogatás előre meghatározott, és az állami hozzájárulás nem emelhető ebben a gazdasági helyzetben.

A program uniós támogatásból működik, amit a hazai költségvetés egészít ki. A Covid előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program, amelynek nagyobb része nemzeti forrás volt. A járvány miatt az iskolatejet ideiglenesen felfüggesztették, de az idei tanévben újraindult, bár most már csak heti három nap juttatnak el tejtermékeket a gyerekeknek, a korábbi négy vagy öt helyett.

Az iskolatejprogram keretében átlagosan évente 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogy. A támogatás literenkénti összege a zsírtartalomtól függően 50-90 forint, az ízesített tejenél 40-80, míg a joghurtnál 110-120 forint.

Az Európai Unió jelenleg felülvizsgálja a programot, és a szakemberek remélik, hogy emelik a támogatási kereteket.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója kifejezte reményét, hogy emelkedhet az uniós támogatás része. Ugyanakkor hozzátette, hogy a hazai hozzájárulás leginkább a nemzeti költségvetéstől függ.

via blikk.hu nyomán / illusztráció freepik.com

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük