Matrend

cropped matrend magazin.png

Az országban már évek óta szó esik a rendőrhiányról: 2021-ben még a koronavírus miatti különleges fizetett szabadságot sem tudták bevezetni, mert nem engedhették meg maguknak az emberek hiányát. Pintér Sándor belügyminiszter tavaly a rendőrhiányról úgy nyilatkozott, hogy létezik, de azért, mert a gazdaság jól teljesít, és a gazdaságban mindenféle hivatásos múlttal rendelkező embert szívesen látnak.

Megszólalóink szerint azonban a rendőrhiány tavaly sem csökkent, és a leginkább a hierarchia alján lévő járőröknél tűnik fel leginkább: ők azok, akik az utcán végzik a munkájukat. Szerintük a rendőrhiány mögött nem a jól teljesítő gazdaság, hanem inkább a rossz fizetés és a megszűnt korkedvezmények állnak. Kevés az ember, ezért több a munka, ugyanakkor magasak az elvárások, és sokan szenvednek a merev szabályok alatt.

A kezdő vidéki járőrök havi bruttó 383 ezer forintot keresnek (beleértve a kiegészítő juttatásokat és a hivatásos pótlékot), ami nettó 260-270 ezer forintot jelent. Az emberek szerint ez “szar fizetés”, a magánszférában sokkal jobban lehet keresni. Ráadásul bár emelték a béreket, a túlórakereteket csökkentették, így kevesebb túlóra áll rendelkezésre.

A kormány a bérek növelését két lépésben tervezi: a rendőrök 2021 szeptemberében megkapták az egyik felét, amiért a fizetésük bruttó 383 ezer forintra emelkedett. A másik felét 2024 januárjában kapják meg, így a fizetésük bruttó 463 ezer forint lesz.

Hivatalos adatok szerint a hivatásos pótlék mértéke szeptember 1-jén 100 százalékról 350 százalékra emelkedett, és 2024. január 1-jén tovább emelkedik 520 százalékra. Azonban a források szerint a probléma az, hogy az alapbéremelés nem történt, pedig ez az alap adja meg sok más juttatás alapját (például ruhapénz vagy nyelvvizsgapótlék).

A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza is hasonlóan beszélt a helyzetről, hangsúlyozva, hogy mindig is rendőrhiány volt, különösen az elmúlt években, mivel sokan elhagyták a pályát, de az utánpótlás nem volt elegendő.

via  telex.hu cikke nyomán / illusztráció pixabay

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük