Matrend

cropped matrend magazin.png

Fény derült a COVID-19 elleni vakcinák súlyos mellékhatására: Különösen veszélyeztetettek lehetnek a nők

A Takotsubo kardiomiopátia egy olyan állapot, amely átmeneti bal kamrai diszfunkcióval jár, és bizonyos esetekben akár életveszélyt is okozhat. Ezt a szövődményt egy közelmúltban készült tanulmány hozta nyilvánosságra.

A kutatás, amelyet pakisztáni szakemberek végeztek, rávilágított arra, hogy a COVID-vakcinák által okozott kardiomiopátia átlagéletkora 55,8 év volt, és a mellékhatás főként (75 százalékban) nőket érintett. Az esetek túlnyomó többségében (87,5 százalékában) az mRNS-technológiájú vakcinákat alkalmazták, különösen a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyagok beadása után jelentkeztek a tünetek.

A mellkasi fájdalom, a légszomj és a hányinger voltak a vezető tünetek. Az első tünetek megjelenéséig átlagosan 3,12 nap telt el. Valamennyi páciensnél emelkedett szívtroponinszintet tapasztaltak, és 50 százalékuknál figyeltek meg bal kamrai ejekciós frakció (LVEF) csökkenést.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a jelenség mélyebb megértéséhez további nemzetközi kutatások szükségesek, mivel a mintanagyság rendkívül kicsi a több milliárd oltás számához képest. Fontos megjegyezni, hogy a kardiomiopátia egy ritka mellékhatás, amely 100 ezer oltásból mindössze 35-40 embert érint, és gyakoribb szövődménye magának a koronavírusnak.

Az eredmények ugyanakkor kiemelik a kardiomiopátia számításba vételének fontosságát a mellkasi fájdalom vagy a vakcináció utáni nehézlégzés differenciáldiagnózisában, különösen az említett mRNS-technológiájú oltóanyagok esetében.

via femcafe.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük