Matrend

cropped matrend magazin.png

Itt van a síszünet, de a legfrissebb adatok szerint közel 21 500 ember hiányzik az osztrák turizmus szektorban, ami októberi adatokhoz képest kb. 10%-os romlást jelent. Kikértünk néhány szakértő véleményét, akik Ausztriában élnek, hogy megvizsgáljuk, valóban megéri-e a magyaroknak kijönni a téli szezonba. Mire kell figyelni annak érdekében, hogy tényleg jól járjunk, mikor sokan hagyják el családjukat az 5 hónapos téli szezonra? Valóban nehéz helyzetben vannak az osztrákok?

Bár hóban nincs hiány, úgy tűnik, hogy az osztrák síparadicsomokban munkaerőből kevés van. A Wirtschaftsbund-Stellenmonitor összegyűjtötte, hogy milyen munkaerőhiány uralkodik az egyes ágazatokban Ausztriában.

Alapvetően a legnagyobb hiány a logisztikai és közlekedési szektorban van, ahol közel 38 ezer ember hiányzik. Ezt követi a marketing, irodai szektor, majd a turizmus a harmadik helyen, ahol jelenleg 21 500 ember hiányzik. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az osztrák turisztikai szektorban hiányzó alkalmazottak számát.

Az ábráról jól látható, hogy valóban nagy a hiány a szektorban. A két legnépszerűbb síparadicsom, Tirol és Salzburg esetében a legnagyobb probléma, ahol közel 4000-4000 ember hiányzik a hüttékből. A kereslet továbbra is nagy ezekre a helyekre, de a személyzet igen kevés.

A magyarok körében népszerű, hogy téli szezonban dolgoznak hotelekben, vendégházakban a síparadicsomokban. Megkérdeztük Dr. Nagy Levente Bélát, Ausztriában élő ügyvédet, aki saját blogot is vezet a témában, valamint HR szakembert, Anett Weinzierlt is, aki a WD Jobshilfe munkatársa és már 10 éve foglalkozik olyan magyar ügyfelekkel, akik nyelvtudás és más munkaügyi tudás nélkül érkeznek Ausztriába dolgozni. Mindketten hangsúlyozták, hogy jelenleg a szektorban tapasztalható súlyos munkaerőhiány miatt a nyelvtudás sok helyen nem feltétel, de ezáltal a munkavállalók nagyobb kihívásokkal néznek szembe.

A fizetés mindenkinek fontos kérdés, és persze az is, mennyit tudunk keresni, valamint mennyi hasznot hoz a munka. Az ügyvéd elmondta, hogy a fizetés igen jó, és a fiataloknak kifejezetten megéri kijönni. A bérezésről azt mondta, hogy pontos összeget nehéz megmondani, de az attól függ, hová megyünk, akár 4000-5000 euró is lehet borravalóval. A HR szakértő hozzátette, hogy jelenleg bértárgyalások folynak Ausztriában, és az inflációval minimum minden év elején emelkednek a bérek, nagyjából 8,8-10% körül. A szállás költségei általában 500-600 euró/hónap, de van, ahol a munkaadó kedvezőbb áron biztosít szállást, és munkásszállók is elérhetőek. Az élelmiszerek költségei nem sokkal magasabbak, mint Magyarországon, körülbelül 500 euró/hónap. A szakértők egyetértettek abban, hogy az elszállásolás és az élelmiszerek költségei nem okoznak nagy terhet.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a munkajogi helyzetek változatosak lehetnek Ausztriában, és az aláírandó munkaszerződés alaposan meg kell vizsgálni, beleértve a minimálbérrel kapcsolatos előírásokat is. Az ügyvéd és a HR szakértő hangsúlyozta, hogy az elszállásolás, a szerződések, és az osztrák biztosítási rendszer alapos megértése elengedhetetlen. Az interjúk végén a szakértők egyöntetűen kifejtették, hogy bár megéri kijönni ilyen munkára, az igen megterhelő és szociálisan kihívásokkal teli.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük