Matrend

cropped matrend magazin.png

A pénzügyi bűncselekmények globális mértékben egyre súlyosabb károkat okoznak. Becslések szerint évente akár 800-2000 milliárd dollárnyi összeget moshatnak tisztára a bűnözők. A bűnügyi tevékenységből származó jövedelmeknek csak kevesebb mint egy százalékát sikerül visszaszerezni.

A legfontosabb, hogy globális keretrendszer alakuljon ki, és a világ országai közösen lépjenek fel a pénzügyi bűnözés ellen. Ahhoz, hogy hatékonyabban küzdjünk a tiltott pénzmozgások ellen, szükség van a köz- és a magánszféra együttműködésére.

Horváth Csaba, a Deloitte pénzügyi bűnözés területért felelős szakértője összegzi a tanulmány megállapításait, kiemelve, hogy a gyors és rugalmas globális válaszok elengedhetetlenek az újabb kihívások kezeléséhez.

A pénzügyi visszaélések elleni küzdelem során fontos, hogy ne csak a közszféra, hanem az egész társadalom részt vegyen az erőfeszítésekben. Az információátadás javítása, a magán- és közszféra együttműködése és a prioritások meghatározása mind kulcsfontosságúak.

A pénzmosás és más bűncselekmények elleni hatékony fellépéshez teljes rendszerben kell gondolkodni, figyelembe véve a bűnözők globális működését. Az elmúlt években történt előrelépések ellenére további fejlesztésekre van szükség az információátadás, a közös jogi eljárások és az átláthatóság terén.

S. Nagy Krisztina, a Deloitte Kockázatkezelési tanácsadás üzletágának vezető partnere hangsúlyozza, hogy szigorúbb előírásokra van szükség a vállalatok átláthatóságának javítása és az adatmegosztás terén. A cél az, hogy megnehezítsük a bűnözők dolgát és hatékonyabban tudjuk visszaszerezni az illegálisan felhalmozott vagyonukat.

via penzcentrum.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük