Matrend

cropped matrend magazin.png

Oroszország rendkívüli készültséget rendelt el egy esetleges nyugati atomcsapásra való felkészülés keretében. A készültség részeként egy példátlan országos szintű gyakorlatot hirdettek meg október 3-ára – számol be az atv.hu. Ez a legnagyobb ilyen jellegű készültség Oroszország történetében, korábban csak régiókban tartottak atomtámadást szimuláló teszteket.

A gyakorlat azt a helyzetet modellezi, amikor a NATO atomtámadást intéz Oroszország ellen, és az orosz lakások és életfontosságú létesítmények hetven százaléka megsemmisül.

Ennek eredményeként az országban statáriumot hirdetnek, és teljes körű mozgósítást rendelnek el.

A teszt során azt is vizsgálják, hogy az atomerőművek és más kulcsfontosságú létesítmények sérülése milyen másodlagos veszélyeket okoz.

A gyakorlat része, hogy az állami és regionális hatóságoknak rendkívüli mentőcsapatokat kell szervezniük az élelmiszer- és egészségügyi ellátás biztosítására, valamint a radioaktív sugárzás elleni védelemre.

Az előkészítő dokumentum szerint Oroszországnak fel kell készülnie a háború eszkalálódására, ideértve a nukleáris fegyverek bevetésével járó világméretű konfliktust is.

A lakosságot az életveszélyessé vált területekről ki kell telepíteni, ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent. Az orosz elnök az atomcsapás esetén egy atombunkerbe költözik, továbbá rendelkezésére áll egy flottányi “Doomsday” Il–80 Maxdome repülőgép is, amely légi vezérlési központként is működik.

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük