Matrend

cropped matrend magazin.png

Az Országos Roma Önkormányzat bejelentette, hogy nem tudja fizetni tartozásait, és ennek következtében már fizetésképtelenné vált. Ezen körülmények miatt a szervezet nem rendelkezik nullás igazolással, amely nélkül nem jogosult állami támogatásokra – nyilatkozta Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese a Népszavának. A kialakult helyzet miatt az ORÖ testülete és intézményei működésében teljes bénulás következett be, beleértve a közgyűlés összehívásának hiányát is, ami megakadályozza az aktuális ügyekben való döntéshozatalt.

Lakatos Oszkár továbbá elmondta, hogy a Belügyminisztérium intézkedéseivel, vagy inkább azok elmaradásával okozott kár, ami jogellenes beavatkozásnak minősül a roma társadalom nemzetiségi jogainak terén. Az ORÖ részéről a minisztériumhoz benyújtott kérés szerint több mint egymilliárd forintot követelnek vissza.

A tartozások gyökerei részben a Farkas Flórián által kezdeményezett Híd a munka világába programból és hasonló projektek során keletkeztek. Bár Lakatos Oszkár szerint az ORÖ már jelentős összeget visszafizetett, a minisztérium szerint az elköltött összegeket nem lehetett volna finanszírozni a működési támogatásból.

A Belügyminisztérium a székházukra vonatkozóan végrehajtási jogot kezdeményezett, és bár egyelőre újabb inkasszót nem terheltek a számlájukra, a fizetésképtelenség miatt állami támogatások és rezsiszámlák fizetése is problémássá vált. A nullás igazolás hiánya tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel ez nélkül nem kaphatnak állami támogatást. Az ORÖ fellebbezést nyújtott be az adóhatósághoz a végrehajtási eljárás felfüggesztéséért, mivel szerintük olyan összegeket vontak el, amelyekről még nincs jogerős bírósági döntés.

via blikk.hu nyomán / illusztráció Wikimedia

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük