Matrend

cropped matrend magazin.png

Az alkohol kiürülése a szervezetből alapvetően az egyéni lebontási képességtől függ – ezt egy szakember tájékoztatta. Általánosságban elmondható, hogy az emberi szervezet körülbelül 1 egységnyi italt – ami 8-12 g alkoholt jelent, és megtalálható körülbelül 1 dl borban, 1-1,5 sörben vagy 2 cl tömény italban – 1 óra alatt bont le. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak átlagos érték, és számos tényezőtől függ, mint például az egyén életkora, nem, egészségi állapota és etnikai hovatartozása.

Az alábbi példák az átlagosan 70-80 kilós, egészséges májjal rendelkező felnőttekre vonatkoznak. Az időtartamok azonban erősen változhatnak az egyedi különbségek miatt.

  • 2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc
  • 1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
  • 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
  • 1 feles 50%-os tömény (pálinka): 2 óra

Fontos megjegyezni, hogy az alkoholos ital felszívódása is kulcsfontosságú ebben a kontextusban. Például az alkohol felszívódása után az idegrendszer továbbra is befolyásolhatja a koncentrációs képességet és a reakcióidőt, még akkor is, ha az alkohol már kiürült a szervezetből.

A biztonságos vezetés szempontjából az egyértelmű, hogy a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Ugyanakkor más tényezőket is figyelembe kell venni, amikor megítéljük, hogy valaki alkalmas-e a vezetésre. Még ha valakinek nulla a véralkoholszintje, nem garantált, hogy teljesen alkalmas a vezetésre.

Magyarországon zéró tolerancia érvényes az ittas vezetés tekintetében, tehát semmilyen tűréshatár nincsen.

via blikk.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük