Matrend

cropped matrend magazin.png

Február elsejétől azoknak a pomázi lakosoknak, akik délután 4 óra után ügyeletre vinnék gyermeküket, 40 kilométert kell utazniuk. Pomázon ugyanis megszűnik a háziorvosi ügyeleti rendszer az országos egészségügyi rendszer átalakítása miatt – számolt be az atv.hu.

A pomázi orvosi ügyelet szolgáltatásait 42 ezer ember veszi igénybe, a város mellett a térség (Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő) lakosságát is ellátja. Ők mostantól Pilisvörösvárra vagy Szentendrére utaznak az ügyeletért. Az ügyeletes gyerekorvosért pedig Pomáztól 40 kilométerre kell majd utazni Vácra vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba.

A településen már két orvos is bejelentette, hogy az új rendszerben nem vállalnak ügyeletet. Pomáz polgármestere értetlenül áll a döntés előtt, szerinte a településen évek óta jól működik az ügyelet.

Dr. Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára. “A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi betegellátásra” – mondta, hozzátéve, hogy kevés pénzért kell sokat utazniuk, ami nem vonzó a háziorvosok számára. A praxisok jelenleg óránként bruttó 4000 forintot kapnak, azaz nettó 2660 forintot, kiadásaik levonása után, és ezt is 1-2 hónap késéssel.

via nlc.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük