Matrend

cropped matrend magazin.png

Pszichológushoz fordulni nem olcsó mulatság. Budapesten általában 15 ezer forintról indul egy alkalom, míg egy tapasztaltabb szakemberhez már 20-25 ezer forint alatt ritkán lehet bejutni. De ki engedheti meg magának ennyi pénzt egy 50 perces beszélgetésért? És hová tűnt az állami ellátás?

Az egészségügyi privatizáció hosszú távú folyamat Magyarországon, ami az utóbbi években, különösen 2010 óta, jelentősen felgyorsult. Az állami ellátórendszer eróziója egyre nyilvánvalóbb, és az emberek egyre többet fizetnek saját zsebből az egészségügyi szolgáltatásokért. A pszichológia területe is korán érintetté vált ebben a folyamatban, és ma már egyértelmű, hogy a jóléti állam leépítésének része.

A privatizációs trend a pszichológiában is egyre inkább érzékelhető. Az egészségügyi szolgáltatások területén a magánszektor fokozatosan erősödik, és a befektetők, valamint a biztosítótársaságok szerepe nő. A magánellátásban ugyanakkor a betegek kiszámítható szolgáltatást kapnak, kiszámítható áron.

A magánpszichológia drága, és hosszú várólistákkal is szembesülhetnek azok, akik segítséget keresnek. A pszichológusok általában nem emelik az árakat, amikor indokolt lenne, és nem emelik, amikor kellene. Emiatt sokan hosszú ideig járnak terápiába, és a rendszerbe több olyan kezelést is felírnak, amit valójában nem végeztek el. A magyarországi egészségügyi rendszer ezért fenntarthatatlan és kérdéses minőségű.

Az állami ellátás terén a várólisták hosszúak, és az emberek gyakran csak alig pár percet kapnak a kezelésre. Sokan a magánellátás felé fordulnak, de még ott is hosszú várólistákkal kell számolniuk. Összességében tehát a pszichológiai ellátás körülbelül mindenkinek problémát jelent, és az állami és magánellátás közötti határ egyre homályosabbá válik.

via infostart.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük