Matrend

cropped matrend magazin.png

A Rice Egyetem, a Texasi A&M Egyetem és a Texasi Egyetem tudósai új rákterápiás módszerrel léptek elő, amely a daganatos sejtek 99 százalékát pusztítja el. A kutatók az aminocianin-molekulákat alkalmazzák, és ha ezeket infravörös hullámhosszhoz közeli fénnyel stimulálják, akkor a molekulák szinkron rezgésbe kezdenek, aminek következtében károsodik a daganatos sejtek membránja.

A módszer hatékonyságát a Nature Chemistry tudományos lapban és a Science Alert is bemutatta. Az aminocianin-molekulákat már jelenleg is alkalmazzák az orvostudományban képalkotó eljárások során alacsony dózisban, hogy kimutassák a rák jelenlétét. A molekulák stabilak vízben és jól kötődnek a sejtek külsejéhez.

James Tour, a Rice Egyetem kutatója szerint ez a módszer hatékonyabb lehet, mint a korábbi mechanikai beavatkozások, és az eljárás egymilliószor gyorsabb mechanikai mozgást hoz létre, mint a Feringa-motor, amelyért Bernard Feringa Nobel-díjat kapott. Ezenkívül az új módszer alkalmazása nem igényli a látható fényt, lehetővé téve a mélyebb behatolást a szervezetbe, így a csontban lévő daganatok is kezelhetők lehetnek műtét nélkül.

A kutatók laboratóriumi körülmények között tesztelték a módszert tenyésztett rákos sejteken, és az eredmények szerint a daganatos sejtek 99 százaléka elpusztult. Az eljárást melanomás egereken is kipróbálták, és az állatok felének szervezetéből eltűntek a rákos sejtek.

via 168ora.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük