Matrend

cropped matrend magazin.png

Képzelje el, hogy az ínyét egy enyhén kellemetlen szagú, kis teafilterhez hasonlító párnácska hosszan és érzékletesen csípi. Ezután egy átmeneti bódultság érzetét tapasztalja, a pulzusa gyorsul, és kellemesen szédül. Ha még nem jártas a nikotin fogyasztásában, akkor jó eséllyel egy erős hányás is kísérheti mindezt.

A snüssz, ellentétben a hagyományos cigaretta füstjével, nem okoz füstölést, így nem terjed kellemetlen szag, és nem hagy káros nyomot a környezetben. Ennek ellenére rendkívül káros és rákkeltő. Ennek az az oka, hogy a snüssz a nyálkahártyán keresztül szívódik fel a véráramba, és így közvetlenül hat az agyra, létrehozva függőséget.Miért káros a snüssz ? - Baptista Sportiskola

A snüssz Svédországból származik és a tinédzserek körében népszerű új termék, amelyet nikotinnal dúsított párnácskák formájában állítanak elő. Az érdekessége az, hogy nem tartalmaz dohányt, csak nikotint. Ezeket a párnákat növényi rostokból és hozzáadott nikotinból készítik, és különféle ízekben is elérhetők, például kóla, mentol és energiaital ízekben.

Zacher Gábor toxikológus komoly aggodalmát fejezte ki a snüssz kapcsán, tekintve az egészségügyi kockázatokat. Kiemelte, hogy a szájnyálkahártya folyamatosan irritált állapotban van a snüssz használata miatt, ami akár szájüregi daganat kialakulásához is vezethet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ hozzátette, hogy a nikotinpárna használata egyértelműen függőséget generál. Továbbá, habár nem okoz légzőrendszeri problémákat, a snüssz fogyasztása mégis hozzájárulhat különböző megbetegedések kialakulásához, különösen a szájüregben és az emésztőrendszerben.

Fontos megjegyezni, hogy a snüssz fogyasztása az Európai Unió területén nem tiltott, viszont az értékesítése szabályozott és egyes helyeken korlátozott.

via telex.hu nyomán / illusztráció Pxhere

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük