Matrend

cropped matrend magazin.png

Az anyajegyek jóindulatú festéksejtes elváltozások a bőrön, és szinte minden ember hordoz ilyen pigmentációt. A kérdés, hogy kihúzható-e az anyajegyből kikandikáló szőrszál, sokakat foglalkoztat, mivel néhányan zavart éreznek, ha az anyajegyből szőrszál nő ki. Az Anyajegyszűrőközpont segít tisztázni, mi a helyes és helytelen az anyajegyekkel kapcsolatban.

Az anyajegyek jóindulatú festéksejtes elváltozások a bőrön, és szinte minden ember hordoz ilyen pigmentációt. Ezek a foltok a bőrben lévő festéksejtek csoportosulásából erednek. Az anyajegyek lehetnek veleszületettek, vagy kialakulhatnak később az élet során.

Az orvosi szempontból az anyajegyeket különböző típusokba sorolják, de a legtöbb ember az úgynevezett szerzett naevussejtes naevusokat érinti. Ezek a bőrön jól körülhatárolt, szabályos alakú növekmények, színük a bőrszíntől a világosbarnán át egészen a feketéig terjedhet.

Az anyajegyek kialakulásában genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet. A napfény expozíciója, különösen a korai életévekben elszenvedett napégések, szintén jelentős tényező lehet. A szerzett pigmentációs anyajegyek száma kapcsolatban állhat a melanoma, a bőrrák egy formájának kialakulásának kockázatával.

Fontos megjegyezni, hogy az anyajegyek nem termelnek szőrszálakat. A szőrtüszők a bőrben találhatók, és azok adják a szőrszálakat. Amikor úgy tűnik, hogy egy anyajegyből szőrszál nő ki, valójában a szőrtüsző és az anyajegy egy helyen találhatók.

A bőrgyógyászok véleményei megoszlanak az anyajegyből szőrszál kihúzásának kérdésében. Azok, akik aggódnak az anyajegy irritációjától a szőrszál kihúzásával, azt mondják, hogy ez a folyamat folyamatos irritációt okozhat az anyajegy számára. Az ilyen krónikus irritáció az anyajegy rosszindulatú átalakulásához vezethet.

Más szakemberek szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az anyajegyből szőrszál kihúzása veszélyes lenne, és ezt nem lehet összekapcsolni a bőrrák kialakulásával. Úgy vélik, hogy ha valaki zavarban érzi magát az anyajegyből kinövő szőrszálatól, a szőrtüszőt eltávolíthatja, anélkül, hogy károsítaná az anyajegyet. Az anyajegyeket rendszeresen ellenőrizni kell, és ha bármilyen változást észlelünk, orvoshoz kell fordulni.

Végül, ha valaki bizonytalan vagy aggódik az anyajegyével kapcsolatban, érdemes szakemberhez fordulni. Az anyajegyszűrésen való részvétel, a bőrgyógyász tanácsának kikérése, és az anyajegyek rendszeres ellenőrzése mind segíthet abban, hogy az esetleges problémákat korai stádiumban felismerjük és kezeljük. Az anyajegyek változásai, különösen az aszimmetria, a színváltozás, az érdesség vagy az irritáció, figyelmeztető jelek lehetnek, és szakemberrel való konzultációt igényelnek.

via egeszsegkalauz.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük