Matrend

cropped matrend magazin.png

Az inflációkövető nyugdíjemelés ellenére a szegénység növekszik a magyar társadalom nyugdíjasai között. A svájci indexálás helyett az inflációhoz igazodó nyugdíjemelést 2010-ben vezette be az Orbán-kormány, azonban a gyakorlatban ez nem hozta meg a várt eredményt. Az elmaradt emelés összegével gyakorlatilag az államot hitelezik a nyugdíjasok 11 hónapon keresztül. Ezenkívül, mivel évek óta két számjegyű bérnövekedés tapasztalható, a nyugdíjak és a bérek közötti olló jelentős mértékben tágult.

Az Mfor elemzése szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai rávilágítanak az egyre növekvő nyugdíjas szegénységre. A statisztika szerint azokat nevezi relatív jövedelmi szegénynek, akiknek jövedelme nem éri el az úgynevezett medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2022-ben ez az összeg havi szinten 145 185 forint volt, 16 százalékkal magasabb az előző évinél.

Egyszerűen megfogalmazva, aki 145 185 forintnál kevesebb jövedelemből gazdálkodik havonta, az statisztikai értelemben szegénynek minősül. A legfrissebb adatok alapján a relatív jövedelmi szegénység aránya a nyugdíjasok körében 2022-ben 14,3 százalék volt, ez 2010 óta a legmagasabb arányt jelenti. Tehát tavaly a nyugdíjasok 14,3 százaléka 145 185 forintnál kevesebb pénzből élt.

via 168.hu

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük