Matrend

cropped matrend magazin.png

Az év első fél évében Magyarországon több mint 230 ezer új értékpapírszámlát és 16,5 ezer új tartós befektetési számlát (tbsz-t) nyitottak, emellett mintegy 2800 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás áramlott a különböző értékpapírokba – állítja az elemzése a Bank360. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatok szerint a válság teljes mértékben átalakította a megtakarítási piacot, és az infláció meghaladta a 25 százalékot, ami és a befektetésekhez kapcsolódó júliustól érvényes szociális hozzájárulási adó (szocho) hozta mozgásba a magyar lakosságot.

Az értékpapírszámlák száma először lépte túl a 2 milliót a történelem folyamán, és a kisbefektetők egyre jobban figyelnek arra, hogy hosszabb távú megtakarításaik, amelyek nem állampapírban vannak, ne sújtsa adó vagy szociális hozzájárulás (szocho). Az év végén már meghaladta a háztartások értékpapír-állománya a 20 ezer milliárd forintot, sőt közelített a 20,6 ezer milliárd forinthoz.

Ezen összeg több mint fele, 11,57 ezer milliárd forint, állampapírban volt, ami már majdnem elérte a 11,85 ezer milliárd forintos banki betétek összegét. Szakértők szerint rövid időn belül az állampapírok vezető helyre kerülhetnek. Ezt támasztja alá az is, hogy ősszel a pénzintézeteknek tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy az állampapírok mekkora előnyt jelentenek a majdnem nullás kamatozású szabad betétjükkel szemben. Ezen kívül az Államadósság Kezelő Központ nyilvános kampányt is indított az állampapír vásárlásra buzdítva a szülőket a KRÉTA oktatási rendszerben. Orbán szerint ezeket az intézkedéseket csak a háború indokolta.

Bár még vannak 10-15 százalékos kamatozású fix betétek, az adó 28 százalékának megadóztatása miatt ezek vonzereje csökkent. Az első fél évben a lakosság 820 milliárd forintot vett ki a bankbetétekből.

A Prémium Magyar Állampapírok jól teljesítettek, és fél év alatt 1400 milliárd forintnyi került forgalomba belőlük. A befektetési alapokba 1080 milliárd forint áramlott, tehát azokban tárolt megtakarítások összesen meghaladták a 7220 milliárd forintot.

A részvénypiac továbbra is a profi befektetők körében népszerű, míg a kisbefektetők nem bizalmatlanok a vállalati kötvénypiac iránt. Idén tovább csökkent a háztartások vállalati kötvény-állománya, és a nem banki szektorban lévő kötvényekbe az első fél évben csaknem 20 milliárd forint érkezett. Ugyanakkor a magyar részvényekből a lakosság 40 milliárd forintot vont ki az első fél évben. Az OTP-részvény továbbra is népszerű, és a kisbefektetők a bankok részvényeivel kereskednek a legtöbbet.

“A hitelintézeti részvényekkel foglalkozó kisbefektetők kifejezetten sikeres évet zártak, hiszen fél év alatt 124 milliárd forintos profitot értek el értékpapírjaikon, bár ebből a nyereség kétharmadát a júniusi tőzsdei események hozták össze”

via bank360.hu és telex.hu nyomán /illusztráció Pixabay

Facebook hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük